Monday, December 30, 2013

Throwback Langkawi Trip PART 1

Actually, atie sendiri pun x tau nak tulis apa coz memang x de aapa nak diceritakan.. so atie throwback je la ek.. last year punya cerita jugak.. the end of the year.. betul2 cuti hujung tahun coz masa balik rumah tu pun dah new year.. yeay, trip to langkawi..

act, atie sendiri pun x tau yg 1 family nak pergi langkawi.. mama just call bgtau mgu tu balik rumah awal, before petang coz nak bertolak awal.. x boleh lambat.. then mama pesan bawak baju pakai buang.. ehh, baju pakai buang.. apsal kan ?? confius dah kat situ..

anak yg baik, ikut je la but bab bwk baju pakai buang tu mmg x laa.. mne ade stok bajupakai buang.. tapi packing baju takat cukup utk 3H2M laa... 

yg paling atie x sangka, kitorang pergi langkawi not by car but Air Asia.. paham2 la kalau dah cakap Air Asia tu kan.. really?? nasib atie ingat bawak ic masa pergi tu kalau x memang naya laa.. tapi the problem is atie takut atie x lepas nak fly sbb ic atie, nauzubillah..  x tercakap.. abah sampai sempat lg membebel kat atie even dah kabut nak check in.. bhahahahahaha...

tu laa, x dengar cakap.. abah dah suruh pergi tukar ic lama dah, tp atie malas betul nak pergi.. ni sampai sekarang x tukar lg ic.. hehehe.. malas nak mampos budak ni...

FYI, that was my first time naik kapal terbang.. diulangi FIRST TIME.. 

abah ngn mama cakap bersyukur laa kitorang dapat naik kapal terbang.. dulu mama ngan abah dapat naik helicopter nuri yg TUDM punye je..*abahkejeTUDMdulu..

kitorang fly malam masa tu.. tanye jugak abah knpa fly malam.. abah cakap murah sikit drpd siang.. okay, sila faham disini.. atie punya family kira cukup makan.. x kaya sangat, x miskin sangat.. cukup segalanya.. so sebagai anak, kena faham dah dapat naik kapal terbang melancong ke langkawi memang dah bersyukur sangat2..


before naik ni memang petang tapi masa berlepas tu dah gelap dah.. senang kata maghrib laa.. otw nak naik tu mmg x lepaskan peluang nak tangkap gambar kat KAPAL TERBANG wehhh.. ye la, bile lagi kan.. kita mana tau, bila2 ada rezeki lebih baru laa dapat pergi lagi...


arrived y'all.. nampak x dah malam.. perjalanan pun dalam 1 jam.. sepatutnya 45 minit tapi cuaca x brapa mengizinkan.. masa kat atas tu cuak gila.. ye la first time katakan.. bukan cuak sebab apa, cuaca masa tu hujan.. so macam gegar2.. kalau sikit x pe, ni banyak.. dah macam apa dah.. masa tu mama dah cuak dah.. atie pun cuak gak tp kalau atie tunjuk cuak tu, kang adik2 atie pun cuak gak terutama yg kecik skali tu.. yg lain ok je, dah besar pun..

tempat tinggal, transport x payah pikir dah sebab abah dah settlekan semua coz abah ada kawan kat sini ghupenyee.. so senang la segalanya.. sampai2 terus pegi homestay.. kitorang x dapat 1 rumah sebab dah penuh.. kitorang dapat 3 bilik tp sebelah-menyebelah.. ok la tu kan.. lagipun bayaran utk 1 rumah lebih kurang dgn 3 bilik ni.. ok la tu..
sorry x de plak gambar homestay tu..

kalau nak cerita satu2 memang penat.. korang layan gambar ok.. tapi atie pun x ingat sangat tempat2 yg atie pergi tu.. kalau salah cakap, sila betulkan okay.. x marah pun.. enjoy..


    





cable car kat langkawi ni FYI x sama macam kat genting.. for those yg dah pernah naik both of it tau macam mne.. pada yg x tau, meh sini atie explain.. 

diff between cable car genting and langkawi is kalau genting kita akan nampak bnyk tiang diantara bawah ke atas.. tiang yg sambungkan cable tu semua la then bile naik x meninggi gile but yg langkawi ni dah la ada bape tiang je then mmg x nmpk langsung mendatar je.. menaik saje.. mmg cuak butx nak fikir sbb nak menikmati pemandangan..

kat situ ada 2 perhentian tau.. first tu macam biasa je perhentian dia so x turun.. abah cakap trun nnt br singgah.. so naik la dulu.. layan gambar lagik..







woke uo 6.00 a.m only for ride cable car, but dapat naik around 10.00 a.m coz cuaca x mengizinkan.. ye laa, gila kau nak naik cable car masa angin tengah kuat.. mau x bergoyang2 cable car tu.. but even naik pkul 10.00 tu pun, still it shaking but not crazily..

let me hidangkan a good scenery to you then.. enjoy the moment yahh.. it's really great to see a nature at the end of the year..





this picture was taken when we in the cable car.. walaupun cuak, still nak jugak simpan kenangan.. i love nature, i love green, i love anything that looks beautiful..






we're at the first pit stop.. pit stop paling atas skali.. from there we can see a yatch.. *err, btol ke ejaan tu.. try and error.. hahaha.. bahasa melayunye kapal layar.. great gunung ganang, blue sea, there if you can see, second pit stop kat gamba atas ni..





sepatutnya dapat jalan kat jambatan gantung but closed for apa ntah.. lagipun tengok dari jauh, mmg dah karat2 sikit jambatan tu.. okay, scary pulak even skrg ni tengah taip pun dapat bayangkan kalau jalan kat situ..

firstly nak cakap memang best jalan2 kat pit stop tu.. tengok pemandangan.. even toilet pun ada tau.. bersih lagi.. tempat nak rehat2, makan2 pun ada but standart la harga mahal skit but berbaloi sebab sambil makan dapat tengok scenery kan..

for me it's good to bring family, friend to there.. 

but.... ada jugak tapinya.. goverment should repair that pit stop.. atie tengok ada tiang2 yang dah karat.. warna dah pudar.. they should cat that tiang, and do something about karat tu.. mula2 tengok dah macam scary sikit.. but tengok orang relax je, so atie pun buat relax la jugak...

better do something than nothing kan.. 

wahhh, berspeaking kau kan.. lagipun before pergi langkawi tu, en.rindu cerita dia naik cable car tu dengan family tapi dorang x turun pun kat mana2 pit stop sebab takut tengok ada karat2..

okay samaada, die takut tinggi or mmg scary tengok karat, allahhualam...




ni masa makan2 kat pit stop yg first.. family atie mmg suka kalau bab2 maggi ni kecuali mama.. kat atas tu ada pun makanan apa je.. maggi, keropok, burger, waffle, ais krim.. tu je kot yg atie ingat..

atie sendiri pelik, kat langkawi tu rasanya tiap2 hari atie makan ais krim kon die tp 1 gambar pun x de.. hahaha.. ais krim kat sana harga rm2 satu kon but ais krim dia banyak gile.. 

x macam yg slalu kita beli kat uncle yg jual ais kat motor tu.. and that ais krim was so deli.. just one flavour that i always buy, RASBERRY.. it's crazy deli.. hhehehe.. hampun muka buruk dlm gambar... realiti pun huduh but x pe, atie bersyukur.. heee...

till next entri.. nantikan PART 2

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Always Remember


The truth is atie x lupa pun nak berblogging ni.. ada sebab yg logik ya kenapa atie x update blog seminggu.. alaahh, seminggu je ponggg.. huhu..

MY DEAREST BROTHER DAH SELAMAT MASUK BELAJAR MINGGU LEPAS.. 

Seronoknya tengok dia dah sambung blajar tp sedih jugak sebab dia la yg slalu melayan kakak dia ni, selalu bawakkan pegi mana2 kakak dia ni nak pegi.. kakak dia ni plak slalu mengekor mana dia pegi sebab dia jugak suruh teman, selalu masak apa yg dia request even lambat jugak nak masakkan.. wuuu, sedih but x pe.. itu untuk kebaikan dia.. 

Good Luck acik... belajar elok2 kat sana.. tak jauh pun nak balik rumah or nak datang jenguk...

ehhhh, mcm lari tajuk je... hahahaha...

x de, sebenarnye nak cakap yg atie ni always remember blog.. always remember kawan2 blogger yg x jemu menjenguk, say hai kat chat box even atie x hapdet dah seminggu.. hahaha..

Act, sebelum ni atie online guna lappy adik atie yg dah pegi blaja tu "acik"... so disebabkan dia dah sambung blaja, atie jarang la online.. bukan x de lappy lain kat rumah.. abah ngn angah ada gak lappy tp entah laa.. x biasa kot...

Before this atie ada lappy but dh jual sbb mendatangkan problem je.. bukan menyenangkan kerja.. huhu...

So disebabkan skrg x de nk guna lappy sgt, biarlah merempat kat lappy org lain dlu... ni pun atie online guna lappy abah..

After this kalau atie jarang online, harap maap ye kawan2.. 

ALWAYS REMEMBER.......

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Saturday, December 14, 2013

Sakit Menghapus Dosa Kecil


Haii guys and girls.. setiap orang di dunia ni of course penah sakit rite.. x kira la demam, selesema, batuk, sakit belakang and whatsoever.. okay ni nak story sikit ni.. "ehh, ni bukan gosip ek".. nak cite ni, hari khamis hari tu atie kena gastrik lagi.. err, okay.. i know it's my fault.. diri sendiri cari pasal sebab x jaga makan.. 

Orang yg ada sakit gastrik ni paling penting kena amik breakfast.. atie ni pulak jenis yg mmg x bpe suka amik breakfast pagi2 sebab nnt mesti nak membuang padahal bila bangun pagi mesti sebab ada hal penting.. sebab tu malas nk amik breakfast.. lagi satu atie ni kalau x de pape mmg bangun lambat .. hee,  anak dara ni, hhaaaiiipppp... 

So, because of that tibe2 kena gastrik.. last kena rasanya 2 bulan lepas.. pssstt, atie ni mmg slalu kena gastrik.. encik rindu pun dh tau dah perangai atie ni and coz of that dia slalu bebel kt atie suruh bawak ubat.. mana tau tibe2 nak kena gastrik masa tengah jalan2 ke.. haaiihhh, susah betul dapat awek camni.. hehehe..

Bla bla bla dengan doktor.. doktor bebel suruh atie simpan stok ubat.. nak buat camne doktor, ubat bukan boleh simpan lama2.. doktor cakap x boleh makan pedas2.. eheeemmm, balik dari klinik terus makan asam pedas wehhh... hahahaha.. tu laa, dah tau sakit nak jugak makan...

Atie asal dah kena gastrik, pegi klinik mintak cucuk je.. itu je penenangnye.. walaupun untuk sekejap, jadi laaa.. okay atie bagi sikit info pasal gastrik untuk yg nak tau.. kalau x nak tau, x payah baca.. x kecik hati pun, cuma merajuk je.. huhu.. ehsan wikipedia je.. mana la tau korang malas nak search, atie dah tolong searchkan dah..

Gastritis is an inflammation of the lining of the stomach, and has many possible causes.[1] The main acute causes are excessive alcohol consumption or prolonged use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (also known as NSAIDs) such as aspirin or ibuprofen. Sometimes gastritis develops after major surgery, traumatic injury, burns, or severe infections. Gastritis may also occur in those who have had weight loss surgery resulting in the banding or reconstruction of the digestive tract. Chronic causes are infection with bacteria, primarily Helicobacter pylori, chronic bile reflux, and stress; certain autoimmune disorders can cause gastritis as well. The most common symptom is abdominal upset or pain. Other symptoms are indigestion, abdominal bloating, nausea, and vomiting and pernicious anemia. Some may have a feeling of fullness or burning in the upper abdomen.[2][3] A gastroscopy, blood test, complete blood count test, or a stool test may be used to diagnose gastritis.[4] Treatment includes taking antacids or other medicines, such as proton pump inhibitors or antibiotics, and avoiding hot or spicy foods. For those with pernicious anemia, B12 injections are given, but more often oral B12 supplements are recommended.

Gastritis merupakan keradangan pada lapisan dalam perut , dan mempunyai banyak sebab yang mungkin. Punca-punca utama adalah pengambilan alkohol yang berlebihan atau penggunaan berpanjangan nonsteroidal ubat anti -radang (juga dikenali sebagai NSAID) seperti aspirin atau ibuprofen. Kadang-kadang juga selepas gastritis pembedahan besar , kecederaan trauma , terbakar , atau jangkitan yang teruk. Gastritis juga boleh berlaku di kalangan mereka yang telah menjalani pembedahan berat badan yang mengakibatkan banding atau pembinaan semula saluran penghadaman. Punca kronik adalah jangkitan bakteria, terutamanya Helicobacter pylori , refluks hempedu kronik, dan tekanan; gangguan autoimun tertentu boleh menyebabkan gastritis juga. Gejala paling biasa adalah kecewa perut atau sakit . Gejala lain adalah senak , kembung perut, loya dan muntah-muntah dan anemia merosakkan. Sesetengah mungkin mempunyai rasa kenyang atau membakar dalam abdomen atas. gastroskopi , ujian darah , lengkap ujian kiraan darah , atau ujian najis boleh digunakan untuk mendiagnosis gastritis. Rawatan termasuk mengambil antasid atau ubat-ubatan lain , seperti perencat proton pam atau antibiotik, dan mengelakkan makanan pedas atau berempah . Bagi mereka yang mempunyai anemia merosakkan , suntikan B12 diberi , tetapi lebih kerap makanan tambahan B12 oral adalah disyorkan.

Gigih tau atie, siap bagi translatenye lagi.. hahaha.. tapi atie ni boleh tergolong dalam amik ubat tu kot.. tp sebab utama atie mmg sebab x jaga pemakanan.. hmmm, x de palk die cakap kat atas tu tp x pe laa.. doktor pun dah cakap macam tu, atie pun iyakan je laa.. hahaha.. 

Have a good day korang.. doakan atie cepat sembuh.. ni pun sakit2 lagi ni.. jap lagi kena makan ubat sebelum tido.. oklaa, bye..



Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Tuesday, December 10, 2013

Need help

Atie sangat2 perlukan pertolongan from those yg tahu macam mana nak tukar setting untuk komen.. atie nak tukar yg komen perlu kena approve dr atie dulu br boleh publish kat blog.. anyone please help me.. atie ni namanya dh berblogging lama tp benda mcm ni memg atie x tau.. lagi2 atie punya dashboard yg baru punye.. nk tukar pun dh x boleh.. sigh...

please help me kepada sesiapa yg tau.. boleh terus komen kt bawah..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Monday, December 9, 2013

Sweet one day memory

It's very sweet memory when family gather together eventho not all of them and then 11 org duduk dlm estima.. semua dah nampak squishy dh.. hahahha.. alhamdulillah, semalam atie and fami,y dpt balik kg tp angah dgn acik x dpt ikut sbb acik ada kerja, angah pulak kena study.. rugi rugi rugi.. hehehe..

pagi2 kitorang dh siap2 sbb kena pergi kenduri kat bangi dulu.. then pegi amik mak usu with anak2 and mak uda with embun.. lamanya x jumpa dorang.. rindu sangat2.. rindu akil yg suka mengamuk tu, rindu etha yg manja sgt, rindu along yg suka merajuk and rindu angah yg suka main game and x dengar ckp.. hahahaha.. rindu riuh2 bila sembang dgn mak uda and mak usu..

sampai perak terus pg kenduri dulu.. kenduri dh habis weiii... hahahaha, x pe, buat mcm rumah sendiri.. habis makan2 terus balik kg.. heaven wehhh.. rambutan semua tengah merah2, durian melambak2.. sorry no picture sebab khusyuk sgt melayan rambutan and durian... hahahaha... 

tapi balik hari je.. x pe laa.. at least dpt jugak balik kg... malam tu after isyak, terus gerak balik but before that pegi makan dulu... layan gambar jom..

atas dari kiri mak uda with her daughter embun, angah and along, mak andak and andak, mama and mak usu with etha..
atas dari kiri etha with me, mama with mak usu, sama again dgn gmbr kt atas, along abah and angah..
me, mak uda and embun
seronok layan gambar... till next time friend.. ngantok sudah... nak tido wehhh.. penat dari perak ke banting.. padahal duduk belakang je, bukan drive pun... hahahahha.. daaa...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Saturday, December 7, 2013

24 hours non stop

Hari ni memang betul2 non stop atie ke hulu ke hilir.. semalam disebabkan geram punye pasal, atie x dapat nak tido.. pagi tu dalam pukul 7 baru laa dapat lelap tapi kejap je sebab bangun buat breakfast.. menu pagi tadi, nasi lemak.. yeaaayyy, kelentung kelentang dapur bila atie masuk dapur.. dengan radio bukak kuat2... sambil masak, sambil nyanyi.. errrkkk, org tua cakap kalau nyanyi sambil masak, nanti kawin dengan orang tua !! betul ke?? jodoh itu ketentuan ilahi.. x baik percaya benda macam tu.. dulu org tua cakap macam tu sebab x nak anak dara leka nyanyi bila masak.. kang hangus lauk tu nanti.. hahaha.. ehh, apsal macam dhlari topik?? back to the story..

dah masak2 tu, tunggu la semua bangun dulu... perut dan bunyi lagu keroncong untuk atie tp x dapat nak makan lagi.. x pe2, ngap dulu durian.. atie pun dengan gagahnya bukak durian yg beli semalam.. buah yg first x memuaskan, calit rasa macam tu je.. yg kedua lagi laa.. masak lagi pun.. kerasss melengking lagi wehhh...urrggghhh, x puas hati betul... doa2 yg ketiga tu sedap laa sekali atie try bukak x boleh.. rasanya ada la dalam 20 minit mengadap durian tu.. last2, atie kemas2, masuk balik dalam plastik durian tu.. terus x de nafsu nak makan.. x boleh bukak durian punye pasal, padahal ada lg yg lain tu.. hahahaha.. perangai tidur x cukup punya pasal... hahaha... encik rindu punya pasal la x call malam td, terus geram sampai x dapat tido.. hahhhaa.. pakcik sekor ni, baling dengan durian kang...

hahaha, muka pun macam dah mintak baling durian...
dapat makan breakfast pukul 11 sebab ada pulak kawan abah datang amik laptop dia yg acik betulkan.. sembang punya sembang sampai lagu nyanyi negaraku dah perut den ni hah... adeiihhh, senak perut wehhh lambat makan...

lepas solat jumaat plak terus shot pergi tanjung sepat teman acik buat akaun RHB.. awatlaa banting ni x de RHB Bank.. x de laa kena pergi  jauh2.. yg tempat acik belajar tu pun satu.. kenapa kena buat akaun RHB.. maybank, CIMB, bank islam kan ada !! haihhh... nasib baik abah cakap kat tanjung sepat ada rhb bank.. kalau x dah pergi klang dah.. dengan jammed lagi... errgghh, x sanggup.. pegi yg dekat tanjung sepat tu lengang je.. hehehe, x yah tunggu lama2.. pekerja dia pun friendly and peramah.. bagus2.. 5 bintang atie bagi...

dah siap semua, per la cari kedai frozen sebab nak beli whipping cream... rasanya pegi sampai 6 tempat, semua x de.. bayangkan dari tanjung sepat patah ke banting.. dah x de, pegi plak giant.. haihh, memanjang dalam kereta saja... akhirnya dapat jugak whipping cream.. asalnya dah beli tapi tersalah amik cooking cream.. cehh, mengong betol atie ni... 

beriya cari whipping cream sebab nak buat durian crepe.. tiba2 terajin pulak nak buat.. lagipun adik asyik minta kakak dia yg RAJIN ni buatkan... dah lama dah adik suruh tapi baru terajin nak buat.. hahahaha... maka automatik adik kena tolong kakaknya buat durian crepe.. hahahaha.. hancur mulanya tapi dah nak last2 tu, ok laa.. cuma whipping creme adik cair.. adeiii.. asal boleh makan sudah... 

so sekarang dah penat.. next week macam rajin nak buat something for somene semperna birthday dia.. tunggu ye adik comel, nanti akak bg suprise ye... insyaallah kalau ada kelapangan dan rezeki.. amin.. 

now atie dah mengantuk sangat2.. jap lagi nak blogwalk kejap, then terus tido.. encik rindu tadi call dalam 30 minit.. tapi bercakapnye 15 minit je.. yg selebihnya senyap sebab dia terlelap.. suruh letak x nak.. last2 atie diam bagi dia terlelap, pastu atie letak phone.. kesian kredit die flow macam air kalau biar je.. love you encik rindu.. sleep tight.. ok, byee....

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Thursday, December 5, 2013

Throwback Genting Highland

 
 
pemberitahuan, ini cerita lama.. nak post sebab mybe utk memperingatkan kat diri sendiri yg atie pernah la rasa seronok kejap tanpa pikirkan apa2 yg stress.. sekali-sekala bila kita stress, kita perlu jugak cari jalan keluar utk relax kejap.. bukan relax sbb apa pun.. mybe terlampau bnyk fikir apa nak buat? nanti nak kena buat apa? betul ke buat ni.. haihhh, macam2 laa... so this time dengan plan sikit2 je, duit pun bawak ala cukup makan pakai je.. haha, brutal x??

atie x igt the exact date tp dlm pertengahan bulan feb 2012.. kami berempat plan pegi genting and gambang.. atie, bella, amar and umar go travel.. x de travel sgt pun sbb bella and umar mmg duduk pahang.. so senang la nk jalan2 sane.. jalan sampai pengsan.. hahaha.. jom layan gambar.. but gambar kat genting je ade sbb after that kamera bella hilang.. nasib baik sempat upload gambar kt genting masa malam tu.. so gambar yg selepasnya mmg x de laa... layannnnn.....


Me and Him


it's all start when atie with him.. semua kawan die jadi kawan atie jugak but it takes times coz atie bukan jenis org yg baru kenal je terus rapat.. amik masa dalam 2 tahun lebih jugak la utk rapat dgn diorang ni.. hahaha, but in the end, they still boleh diharap kalau nak dibandingkan dengan orang lain.. oopppssss... huhu..



insyaallah still keep in touch lepas ni eventho kita masing2 jauh..


atie and bella
umar and amar

me is love this picture


pssssstttt, love bird getting connected eventho we're in different WARTEL.. hahaha..













this love bird are so sweet.. atie doakan korang berpanjangan yee....
habis dah cerita.. the end.. nnt atie cerita pasal balingbelakang lagi okay.. daaaa...



Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku