Monday, December 26, 2011

berjimba di BAGAN LALANG

ekceli smlm x rancang pun nak berjimba kt BAGAN LALANG.. semalam 1 family atie keluar beli keperluan sekolah.. err, keperluan kolej skali la tu kan.. dah penat pusing2 satu banting beli barang, tentu2 laa perut menyanyi lagu dangdut minta diisi..

maybe sebab hari minggu and esok still cuti. restoran yg melambak2 sepanjang jalan ke kanchong penuh gila.. diulangi, FULL HOUSE.. ehh, mcm hotal plak nk full house kan.. but still, restoran peberet kitorang 1 fmly pun penuh.. nk x nak, drive la kereta lg sampai ke morib, igtkan berkurang la kereta dan orangnya but still semua ramai and full house..

ohh patut la, ada ekspo kat morib.. dah alang2 ni, JOM ramai2 pergi EKSPO MORIB.. jalan2 amik angin laut.. nyaman sikit.. tenangkan fikiran, luangkan masa dengan family..

err, sambung cerita.. dah semua restoran penuh, so pergi la bagan.. dgn otak yg lurus bendul dgn harapan kat bagan x full house laa.. skali sampai. wooohhhh, beratur kau.. meja nak makan pun x de.. that one was our peberet restoran lahh.. uhuk uhuk. so sadis.. dah dtg jauh2 pun still x dpt mkn kt tmpt paberet...

terpaksa la cari tempat lain.. wuuuu.. dah kempunan ni nk makan ikan bakar.. abah lagi kempunan sbb dr rumah abah dah terbayang ikan bakar.. at last, jumpa jugak restoran yg kosong.. x sempat parking kereta, abah dah sruh turun cop tempat..

but hopeless la.. mknn dia LAMBAT SANGAT2 sampai.. then our order hilang mcm tu je.. bila ditanya just jawab "X TAHU" .. err, panas hati je dengar.. kempunan abah nak makan ikan bakar.. but it's okay, still have sotong goreng tepung and lala masak cili.. sotong tu atie yg pilih.. besar and panjang... yummy.. maaf, gambar x sempat nak snap sebab masing2 tengah lapar gila.. so picture ihsan dari google la ya.. sje nk bg korang terliur..


cukup jeles dah la tu kan.. ikan bakar mmg x de sbb salah pekerja kat kedai tu.. ikan jenahak ngn cencaru plak tu.. haiyoo, kempunan btol.. lepas ni x nak dah makan kat situ.. harga air pun mahal gila, x berpatutan langsung...

perut dah kenyang, masing2 melompat kat tepi pantai.. air tengah surut so x bahaya sangat la.. tgk resort golden palm tree sambil berangan bilalah dapat merasa bermalam kat sana.. hmmm... tunggu honeymoon lah.. hahaha, gatal...

apapun semalam seronok sangat.. even x sempat nak rehat pun but still the best.. hari ni dah kena balik kolej.. kepada sayang2 semua, atie akan try blogwalk korang jap lagi sebab nnt kalau dah balik kolej sush nk blogwalk.. dgn busy, line wifi kolej yg slow mcm kura2 and atie anak tirikan blog sbb dah ada volleyball.. hahaha.. maaf ya.. okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, December 25, 2011

DAH KATA DAH !!

like before, atie dah ckp dah, nak hapdet ini blog mmg x de masa..  DAH KATA DAH kan.. tu laa, sbb tu atie x janji nak blogwalk korang.. atie nak minta tolong korang ni..

(buat sama2 ek) ---> ok, tarik nafas, tahan 5 saat pastu hembus kuat2.. *dgn harapan segala habuk kat blog ni terbang kat blog lain.. hehehe.. x de lah.. sje buat exercise mulut dgn korang sambil2 tu tolong bersihkn blog yg berhabuk ni jugak.. org kata sambil meyelam minum air la kan.. hik hiik..

alhamdulillah, test hari tu boleh jawab walaupun x bc langsung.. luckly atie ni jenis org suka buat note sendiri with pen yg caler tu kan.. so bila kita buat note secara automatik kita akn terbaca sekali.. bolh la jugak jwb wlupn belum tentu btol.. ehh, at least astie jwb semua tau.. hee..

next week atie ada test lagi.. wahai kawan2 ku yg baik hati, doakan atie dapat jwb dgn tenang dan betul ya.. walaupun test tu cuma berapa peratus je dr final but it still markah kan.. so kena buat betul2..

skrg ni atie tgh bercuti di rumah, x sempat nk study lg sbb setiap hari ada je hal.. mcm smlm pagi2 dah kemas rumah.. ehh, x kisah la tu.. satu2nye anak dara dlm rumah kn so mmg dah keje atie la kn but kitorang buat 1 family sambil gelak2.. pastu basuh kereta.. org lain basuh kereta tapi kitorang basuh org.. haha.. atie basuh angah, angah basuh adik, adik basuh mama, mama basuh abah, abah basuh acik, acik basuh atie.. mmg terbaik la tu kan.. *bazir air kejap..

lps tu kitorang pergi damansara.. mama tiba2 ajak pergi IKEA.. sje tengok2 design.. nnt nak buat rumah senang.. hehe.. dah alang2, ajak semua makan meatball kat sne.. sblm ni atie hanya mampu melihat and dgr je org ckp meatball kt IKEA tu sedap, kenyang, mengiurkan la sampaikan kalau boleh nk meleleh air liur ni.. slurpp, sedut blk.. *errkkk...  akhirnya dapat jugk.. x sempat snap gmbr ye so curik dr pak cik google je lah..

ini kalau x licin pinggan mmg x sah.. acik curi atie punye meatball.. wuuu.. and also DAIM CAKE die sedap.. habis semua.. hehe..

tujuan asal just nak amik balik kereta kt pak cik.. pak cik pinjam sbb kereta die rosak.. dah alang2 jln2 la skali.. sampai rumah pun nk pukul 1, apalagi, terus tido.. sbb tu la x update smlm..

hari ni pulak sibuk siap2 pergi kenduri kahwin.. seronoknye tengok kenduri kahwin.. haihh, bila la atie nak kahwin kan.. errmm, sape nak masuk meminang, sila isi borang ya.. hahaha... *err, kalau ada laa..

demm, nak kahwin awal la cmni.. sila kumpul duit dari sekarang... kepada ibu ngn abah, HAPPY ANNIVERSARY yg ke 24.. semoga bahagia selalu.. oklah, penat dah menaip.. nk rehat jap.. ptg nnt keluar lagi sampai malam.. penat tak habis2.. so atie bgtau awal2, mmg atie x dpt nk blogwalk korang balik.. yg menyinggah tu, tglkn link korang kat shoutbox, nnt atie terjah korang balik okay.. 

yang nk follow tu, atie alu2kan sangat.. tiada paksaan atau pun ugutan.. heee.. okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, December 18, 2011

makan angin

burrpp, alhamdulillah.. kenyang makan angin sampai kembung perut ni haa.. heee.. this week atie x dapat nk update blog langsung.. sangat2 x sempat.. student life kan.. sape2 yg student tu, tau la mcm mne rasanye.. hujung minggu pulak pergi family holiday, so mmg x de masa langsung nk update blog.. alasan munasabah kan tu. heee...

this week atie pergi bercuti ngn family.. rancangnya nk pergi over the sea but it turn to over the river.. over the river pun jadilah dari tak pergi mana2 kan.. seronok sgt2 sebab dah lama x pergi bercuti then singgah rumah mak cik lagi.. woo, rindu suasana kampung.. nak buah apa, cakap je.. kat dusun melambak...

Dukong, Durian, Mata Kucing, Jagung, Pulasan, Mangga and so on.. banyak jugak la buah2 nye.. x terlarat nak makan.. tengok sekali lembu2 kitorang.. kitorang kat banting but lembu kat pahang.. jauh kan lembu tu merantau..

now atie sangat2 penat.. fikir nak tidur je ni.. maghrib dah lepas kan sbb x elok klu nk tido masa maghrib ni.. dapat lelap kejap pun jadilaa.. nnt nk study..

ada masa, atie blogwalk okay.. ikut catatan sem, this week ada TEST 1, doakan atie boleh jawab ek.. okbai...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, December 11, 2011

MAMA & ABAH datang KOLEJ

yeay, td baru lepas jumpa abah ngn mama.. heee, happy.. sempat lagi gurau2 ngn mama abah.. hari ni mama, abah, angah, acik, adik and my beloved uncle 'andak' balik kg kt perak.. wuuu, kena tinggal.. abah cakap td " semua org balik kg kecuali org tu yg x de kg" sambil pandang atie hujung mata.. alaa, ngata atie la tu.. bukan x nak balik, esok ada kelas kot.. sini N9 la abah, bukan selangor yg esok cuti.. wuuu, nak ikut....

tapi tapi tapi, tadi mama sogok atie.. mama bawak tempoyak ngn ayam golek.. ehh ada nasi ayam skali.. yeay... mmg tgh lapar pn sbb x lunch lg, bagus betul sogokan mama.. hahaha.. atie minta durian skali dapat AYAM GOLEK... heeee...

now waiting nasi masak.. masak nasi lg sbb nasi yg ada x cukup utk 1 rumah.. yummy.. korang lunch ape?? atie skrg br nk lunch.. hahaha, lambat kn but it's okay what.. asalkn makan, x de la perut ni kosong nnt.. heee...okbai..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

happy weekend all

dok ngadap lappy sambil hembus2 keyboard... fuuhh fuuhh.. habuk dah melambak kat keyboard, apatah lagi blog kesayangan ni kan.. sorry guys, lama dah tak blogwalk.. seminggu jugak la atie x blogwalk.. ada kelas kot.. walaupun x padat but still bila balik kelas penat then dgn kerja yg lect bagi, malas nak tangguh2 so terus buat..

apa macam?? weekend ni korang tak buat apa2 ke?? atie kat kolej ni tengah relax2.. nasib wireless tgh ok, klu tak mencarut marah lagilah nanti.. sejak akhir2 ni ringan je mulut nak marah2, ntah nape ntah.. haihhh...

atie baru je habis baca novel yg atie br beli hari tu.. urggghhh, nyesal pilih novel tu.. tak best langsung.. melayang dh duit.. nasib baik ada diskaun.. haii, gatal la tangan ni nak beli novel lg.. ni pun kejap lg nk hntr novel 1 kotak besar balik rumah.. *habis nnt mama bising bila nmpak novel semua.. erkk...

memandangkan atie tengah free and wireless pun baik2 saja so jom atie terjah blog korang.. hape, hengat melodi je ada terjah2 ni.. atie pun boleh gak tau terjah2 ni, cuma x masuk tv je.. heeee..

now i'm craving for labu masak lemak cili api.. bella la ni cakap, kan atie dah teringin.. nak masak x reti, tau makan je selama ni.. x pernah plak try masak labu sbb kat rumah x de sape mkn labu kot.. so pernah makan dulu pun masa dok hostel.. tiap2 minggu ada.. nak beli labu pn ada masa gak, kadang2 ada, kadang2 x de... haihh, ni kena godek2 internet la cmne nk masak labu nnt.. teringin ni, kecur plak air liur ni...

atie nak cerita ni, haritu atie br balik dr kelas.. dah la berhujan.. nak bawak payung pun, payung atie dah merantau ke negeri org.. so mmg x expect pun hujan.. dah la hujan, sampai bawah blok tiba2 ada 2 ekor anjing.. so x dpt nk naik.. tumpang berteduh jap tp smpi bila kn nak tggu..

dedar2 jugak la.. naik je la kan.. bila nk lalu je tibe2 anjing tu menyalak kat atie.. gaya macam nak kejar je.. heii, that was my territory.. blok aku kot.. rumah aku kat tingkt 5.. selalu c de plak anjing tu nak lepak bawah blok atie.. arggghh, kalau boleh lari dah lama dah lari tp anjing kalau kita lari lagi die kejar.. damm, x tau apa nk buat.. masa tu pegang nasi bungkus, atie acah2 nak balik kat anjing tu.. nasib dia blah sbb anjing ni dia akan takut if nampak macam kita nak baling something kat dia.. huh, SELAMAT.. tapi takut tu still ada.. atie ada pengalaman pahit kot bab anjing ni.. dlu pun pernah kena kejar dgn anjing.. damm.. so atie fobia sikit bab anjing ni..

so end of my story for this week.. ehh atie dah ckp belum yg one of my class atie sorg je student?? so just me and lect.. klu dah atie nk bgtau lg skali jugak.. hahaha..

done membebel panjang2 so now atie nk blogwalk la sape2 yg dh tglkn jejak.. tgh rajin and mood pun tgh baik ni.. okbai...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Thursday, December 8, 2011

sorry :'(

huwaaa, wuuuu wuuu... korang, sorry sangat2.. atie baru dapat menaip ni haa.. maka entri ni pun muncul laa.. atie dah balik kolej for new semester.. nak kata busy tu tak la sebab every night tu boleh lagi gosip2, sembang2, main kad dengan housemate..

maybe coz kat rumah sorang2 and duduk dalam bilik je, bile balik kolj and jumpa housemate mmg tak de masa la pun nak ngadap lappy ni, apatah lagi blog ku yg comel lagi cute ni.. huhu...

now atie dah start new sem, azam pun baru derr... this sem ada 2 subjek je, alhamdulillah tak pack sangat jadual.. ada la waktu yg boleh rehat2 jap lepak bwh blok makan popia kan.. haha..

ada 1 class ni atie sorang je student.. so berdua je lah dgn lecturer dalam kelas.. maybe coz the other student tak register lagi.. but for now seronok la sebab apa yang lect ajar akan tumpu kat atie je...

the other class pulak atie just have TWO muslim girls and in that class i'm the only one that wearing a HIJAB... wow, sangat2 tak selesa bila dikelilingi oleh gagak hitam a.k.a nigerian's.. adeii, kena la tahan.. nasib baik lecterur boleh tahan kachak.. dari iran tu, nama lecturer pun unik.. Mr. Kouros.. see, unik x?? hee..

sayang korang semua ketat2.. nanti ada masa atie blogwalk kay.. okbai..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, December 4, 2011

in pain

sorry sangat2 korang.. atie x dapat nk jenguk korang sangat skrg ni sebab keadaan diri tak mengizinkan.. smlm tangan kanan atie x boleh gerak, tak baik lagi tangan kanan, tangan kiri pulak berjangkit.. skrg pun menaip macam kura2 ni hah.. sorry kay.. doakan atie sihat balik.. seksa sangat bila kena sakit macam ni.. menangis sentiasa, nak tidur pun susah.. apatah lagi makan.. okbai..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Saturday, December 3, 2011

saja nak bagi korang happy and gelak

sebelum2 ni entri nasihat je kan, kali ni atie nak bagi korang 1 cerita pulak.. tukar suasana pulak kan... selalu nasihat je.. okay jom baca cerita..


Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran -iaitu makan telur rebus. Aku pun tak tahu kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya.
Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak aku kahwin ni aku terpaksa berkorbanlah, iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni.. sebab orang rumah aku masak sedap-sedap. . so aku dah tak kisah lagilah.. Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba-tiba kereta aku rosak.. akupun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab lapar akupun singgah satu kedai makan tu... ada telur rebus lah.. akupun makan nasi dengan telur rebus.. lepas tu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je kat rumah aku rasa amatlah kenyang.. maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus. Sebelum aku masuk kerumah,i steri aku tiba-tiba cakap dia ada 'surprise' untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang diikat kemas dibelakang kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan . Aku duduk dikerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka ikatan yang menutup mataku. Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan 'surprise' isteriku ini. Aku pun tahan ler... Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi mengangkatnya. Apa lagi ada chance aku pun melepaskan kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhh lega rasanya... bau boleh tahan... maklumler berapa biji telur tah aku bedal tadi... Alamak.. ada lagi satu la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi.. bunyinya PROOOTTT!! .. fuh bau jangan cakap beb.. aku pun tak tahan bau dia... aku kipas pakai tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia... adalah macam bau telur tembelang sikit.. Tetiba aku dengar bunyi telefon berdering lagi... hai lamanya tunggu isteri aku ni, aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise dia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku rasa power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu.. lepas tu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu... PRRROOOOOTTT! !!!... fuhh lega... bergegar sikit meja makan dibuatnya... peh tak tahan aku bau dia power gila.. aku tutup hidung aku.. aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai la.. mau mati bunga atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut 'ahhhh.... lega...'. Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY!!' dan suruh aku buka kain penutup mata aku.. laaa birthday aku hari ni le... camne boleh lupa ni.. Aku buka le kain penutup mata aku.. mulutku terus melopong... ALAMAK!!! Benda pertama aku lihat.. muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku dengan jiran sebelah rumah rumah aku pun ada!!? jadi aku pun nak kaber malu, aku tanya la kat pak mertua aku. 'dah lama ke pak sampai?'. Dan pak mertua aku pun jawab.'Dah lama. Sebelum kentut pertama lagi!! !!!

okay done.. selamat bergelak tawa.. ^_^ .. okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Friday, December 2, 2011

ceriakan hatimu


kadang-kadang kita perlukan masa untuk diri sendiri.. lupakan masalah seketika untuk ceriakan hati, ceriakan diri supaya tenang sepanjang hari..

tak perlu memikirkan sangat masalah sampai boleh memudaratkan diri.. mari kita sama2 ceriakan diri dan hati.. lot of love ---> atie zakaria
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Alasan perempuan yang tak tutup aurat

entri ni takde kena mengena atie nak serang sape2 or menghina sape yang tak tutup aurat.. tutup aurat atau tak memang hak kebebasan seseorang tu.. so kat sini atie just nak bagi korang baca apa alasan yang selalu digunakan bila perempuan tu nak elak dari soalan "kenapa kau tak pakai tudung ek?"


1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke? Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka. 2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang. Bila Iblis tak mahu ikut 
perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..." 
3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos. Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang. 
4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik. Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat? 
5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok. Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak? 
6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami. -Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau. 
7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa. Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga? 
8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain. Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau. 
9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan. Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya. 
10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis) Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah? 
11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru. Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti. 
12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la.. Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku. 
13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya. Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.


err no komen.. benda ni pun atie amik dari note sape ntah kat FB.. ini hanya utk totonan umum.. atie sendiri mengaku yang atie tak perfect so atie cuma untuk perbaiki diri sendiri.. mungkin ada yang tak boleh terima perkara kat atas ni, sila jangan mencemuh atie ok.. sebelum mencemuh orang, perhati diri sendiri.. sama jugak kita cermin diri sendiri sebelum mengata or mengutuk orang..


fikir, dah cukup baik ke aku?? dah cukup ke segala amal aku.. ibadat yang aku buat selama ini diterima ke?? marilah kita sama2 fikir pasal ni.. okbai..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Thursday, December 1, 2011

10 Nasihat Penyejuk Hati

kepada yang tengah marah atau sedih, sini atie bagi korang baca nasihat yang boleh menyejukkan hati.. INSYAALLAH...

1-Bayangkan Allah SWT mengampun kepada sesiapa yang memohon kemaafan daripadaNya.
Allah SWT akan menerima taubat orang yang bertaubat.
Allah SWT bersedia menerima siapa yang kembali ke pangkal jalan.
2- Berilah kasih sayang kepada orang yang lemah, tunaikanlah hajat kepada mereka yang berhajat dan rawatlah mereka.
Jangan memendam kemarahan tetapi berilah kemaafan.
3-Pandanglah pada Allah SWT dengan pandangan positif dan ingatlah Allah SWT sentiasa mendampingi anda setiap masa.
Ingatlah Malaikat sentiasa memohon kempunan daripada Allah SWT untuk anda.
Syurga Ilahi sentiasa menunggu kedatangan anda.
4- Sapulah titisan airmata dengan pandangan positif kepada Allah SWT, Hapuskan segala kekecewaan dengan membilang segala nikmat Allah SWT yang telah Allah SWT berikan pada anda.
5-Jangan anda berpandangan ” Dunia telah menyempurnakan hajat seseorang”, tidak ada menusia yang mendapat segala hajatnya dibumi ini dan tidak pernah ditimpa kesusahan.
6- Jadilah seperti Pokok Tamar yang mencapai puncak segala ketinggian, tidak menyakiti orang lain, walaupun anda membaling batu kepadanya tetapi dia akan membalas anda dengan buah tamar yang manis kepada anda.
7- Pernahkah anda mendengar, kesedihan akan mengembalikan segala yang telah hilang, kekecewaan akan memperbetulkan kesalahan lalu,?
Jika demikian kenapa kita harus bersedih dan kecewa ?
8- Jangan terlalu mengambil berat dugaan dan fitnah, tetapi pandanglah ketenteraman dan keselesaan serta keafiatan.
9- Padamkan api hasad dengki dalam jiwa anda, siramilah hati anda dengan kemaafan kepada semua mereka yang telah menyakiti anda.
10- Mandi dari segala kekotoran,berwuduk, memakai wangi-wangian, bersugi dan berdisiplin adalah penawar ke arah kejayaan kepada setiap hati yang kotor dan hati resah gelisah.

renung-renungkan dan selamat beramal.. okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Wednesday, November 30, 2011

pasar !!

tadi atie pergi pasar.. untuk makluman kaum adam, perempuan or wanita yang dah berumah tangga amatlah suka bila datang pasar.. err, perempuan yang bujang pun suka jugak sebab boleh beli macam2..

ikan, ayam, udang, sotong sayur semua segar2.. dan sudah tentu lah kami as kaum hawa nak pilih barang yang terbaik untuk menjamu suami di rumah... eceh, macam lah kau dah ada suami kan.. kahwin pun belum.. heee.. tadi atie kerah tenaga angah suruh dia bawak atie pergi pasar.. haha, dia dah tunjuk muka tak puas hati.. malas lettew.. huhu..

ikan, ayam, sayur semua atie beli.. bagi penuh peti buat stok seminggu.. nanti senang, x payah dok kalut cari bahan nak masak.. semua ada dah.. tapi santak plak dah habis.. terpaksa beli santan segera dalam kotak tuh... atie beli ikan sardin, kembung and siakap.. ingt nk beli keli tadi tp bila pikir balik sape pulak nak basuh kan, errr x jadi lah beli.. hee, atie still x boleh pegang ikan keli lg.. klu dah basuh br leh pegang.. licin sgt kulit die, buat atie geli sikit.. sikit je laa, x de la sampai geli sampai x nak makan kn..

tauke ayam tu tak paham bahasa laa.. atie suruh dia potong cincang, dia potong besar2 pulak.. dah kena potong sendiri bila balik rumah.. huh, buat hilang mood nak masak je lahh.. aduyai...

bila kat tempat sayur harus lah mata ni bersinar-sinar macam baru nampak berlian.. untuk pengetahuan korang, family atie suka makan sayur.. dulu adik2 atie ada jugak tak makan sayur tapi lepas dimarah, dipaksa sekarang dia lagi hebat makan sayur dari atie.. petai pun dia bedal woo..

haruslah borong sayur banyak2 kan.. kailan, kobis, sawi, lobak , kangkung.. wooo, banyak tu.. x muat peti ais.. hehe.. lobak dgn kangkung bg rabbit makan lah.. yang lain tu baru sumbat dalam peti ais..  see, itu belum lagi ulam2 yang mama bawak balik.. macam2 ada..

hmm, mama suruh cari pekasam tapi atie tak jumpa.. org keliling dah pandang lain macam.. ye laa, beli barang utk stok seminggu kan.. itu belum lagi kalau sedara mara datang, confirm kena beli macam2 lagi.. adehh.. tapi takpe, tetamu tu kan bawak rezeki...

err, PEKASAM !! di mana kau..

sorry la mama, pekasam habis sudah.. stok baru tak sampai lagi.. kata tauke tu laa. susah tau nak dapat stok pekasam yang sedap2.. sape suka makan pekasam?? sila angkat kaki !!!

habis dah bebel.. badan ni habis dah bau pasar.. macam2 bau ada.. atie nak mandi dulu.. okbai..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Tuesday, November 29, 2011

Atie Pelik

no lahh.. bukan saja2 nak buat pelik... atie kena tag dengan Miss Hidy ni .. errkk, kena tag so haruslah jawab tag.. okay, fuhh kanan kiri bagi semangat nak buat segmen nih.. haiyarkkk.. !!!



kalau nak cerita pasal pelik ni kan, kena pikir lama sikit sebab atie bukannya tau sampai 10 perkara pelik pasal atie ni.. err, cuba je lah.. kalau tak cukup 10 tu maknanye atie ni takdelah pelik banyak sangat.. hehe..
  1. atie tak boleh nampak semut.. tak kira la banyak or sikit.. kalau 1 tu x de lah.. kalau nampak je mesti akan gatal-gatal 1 badan.. err, korang rasa pelik x tu?? 
  2. using a pencil, ruler, pen, pensil tekan yg jenama shaker tu or what everlah, korang boleh buat kulit atie nampak macam kena dera.. sila percaya.. kalau tak percaya try korang tulis kat tangan atie using that thing.. tulis macam biasa je, nanti apa yang korang tulis tu akan timbul kat kulis atie.. nak kata dera tak tapi it's kind of lebam kot.. tapi tak sakit pun.. kawan2 yang dah tau pasal ni pun suka main2 dengan kulit atie.. kadang2 tu saja je dorang tepek nama sendiri kat tangan atie.. huh, tau la kulit atie ni serba guna.. haha.. err, yang ni memang agak pelik sbb kalau ada yang tau dorang macam shock.. hehe.. nak contoh, jap ek, end of segmen ni atie tepek gambar..
  3. err, atie tak suka makan petai tapi suka makan kulit petai bila dimasak sambal.. pelik x tu?? hentam sajalahh..
  4. atie suka kalau nak keluar tu kan, dah pakai baju ni, pastu rasa macam tak lawa je tukar balik.. haha.. selagi boleh tukar mmg nak tukar.. buang masa banyak kat situ.. tapi skrg dah jarang dah buat mcm tu.. hehe..
  5. atie ni senang rasa nak muntah.. tak kira la bila2.. tapi selalunya waktu pagi laa..
  6. atie tak boleh amik breakfast, kalau amik breakfast confirm sakit perut..
  7. err, tak tau dah apa yang pelik..
  8. kalau tak isi semua boleh tak??
  9. ????????
  10. habis dah.. hehehehe..
ni laa yang atie cakap tadi.. atie tulis guna pensil je kot... timbulkan perkataan tu.. 

atie tag peyan, syahirah, zawiz and ieqa..

okbai

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

tentang mereka

kali ni atie nak cerita tentang mereka yang selalu berada disamping atie.. macam2 kerenah and perangai yang kadang buat atie gelak, geram, marah and macam2 lah..

Amar Hazri - this person orang yang amat atie sayangi.. sayang atie kat dia tak tau nak cakap macam mana.. spechless.. walaupun dah banyak yang kami lalui, pada akhirnya kami tetap bersama..  sebenarnya kalau nak cakap pasal dia banyak tapi ini je lah yang boleh atie tulis.. selainnya biat atie sendiri yang tahu.. love him so much..

Ryan Lubis - ryan atie kenal dia since form 1 lagi but kitorang mula rapat since form 3... same class from form 1 sampai form 5 buatkan kitorang jadi rapat.. pernah atie merajuk dengan dia sebab dia janji nak masuk hostel sama2, last2 dia masuk lambat.. haa, hambik kau, aku merajuk dengan kau sampai tak nak bercakap pun dalam kelas even duduk sebelah2.. sanggup tu pindah tempat duduk, nak tunjuk yang aku merajuk dengan kau kan.. haha.. baru kau tau.. sape suruh tak masuk sama2.. dia ni pun suka mengenakan orang jugak.. ada saja idea dia.. apa2 pun aku doakan kau bahagia dgn zul.. jgn nk buat macam2 ek.. aku lepuk kau karang..

Hamidah Hamzah - ini budak kan, kalau belajar, struggle gila.. satu bilik dengan dia masa form 3 buatkan atie sentiasa berkobar nak study sebab tengok dia memanjang je study.. buat nescafe sebab nak tahan ngantok, study sepanjang malam dgn dia.. mmg terbaik lahh.. tengok la result PMR dia pun.. terbaik derr.. walau macam mana pun aku tak dapat kalahkan kau lagi.. haha.. tinggal kat 1 taman, dekat je pun kalau jalan kaki tapi masing2 malas keluar rumah.. kan midah kan.. ahahaha.. nasib laa dapat kawan malas nak berjalan.. aku cakap kat kite berdua..

Masturah Abd - anak pak lah ni atie rapat since form 3.. 1 bilik, katil pun dekat.. macam gosip atie sembang dengan dia.. study pun sama lah babe.. siap buat note sama2 lepas tu terangkan kat group.. kalau study tu mestilah ada atie, mas, and midah.. nak pandai sama2 kan.. kalau cerita pasal pakwe, shhh, rahsia kitorang laa.. igt lg, kalau skip terawih dengan mak cik 3 orang ni lah.. ryan, midah and mas.. masing senyap masuk bilik warden sbb x nk org nampak.. haha.. sampai sekarang still contact tapi susah nak jumpa.. last jumpa last year.. adehh, bila la nak jumpa kau mas oii..

Farah - anak mor tebebe ni, second day masuk kolej dah kenal farah.. masa tu tengok dia kecik je.. first day dah pergi makan sama2.. rumah kitorang lain2 lah masa tu.. so kadang2 tido rumah farah.. baju2 pun ada yang dah angkut pergi rumah dia.. bila atie tengah kecewa, dengan farah la atie masa tu.. terus kitorang pindah rumah duduk sama2.. bulan puasa kot pindah tu.. tak fikir apa dah, masa tu fikir nak sibuk sbb x nak sedih.. buat something tu pun sama2 jugak dgn ini budak.. haha.. shhhh.. kepunyaan Nur Aliff okay.. jangan kacau..

Aida - derr, ini orang mula2 sorry to say, atie tak rapat sangat dengan dia and tak suka sangat dengan dia.. tapi kan lama2 atie dah boleh terima dia.. kitorang pindah rumah sama2 kot.. bertiga.. haha.. inilaa room mate atie.. walaupun ganas tapi dalam hati ada taman.. hati keras macam batu tapi senyap2 sebenarnya kau nak nampak ayu jugak kan.. hahaha.. habis la aku balik kolej nnt..

Syaza Carol - first atie nampak syaza ni, dalam hati dah cakap, err macam sombong je budak ni.. ye laa, org KL kan.. senyum pun tak.. haha.. syaza ni atie kenal dia lambat sikit.. kitorang dah pindah rumah baru kenal dia sebab masa tu pun dia tengah cari rumah nak pindah.. since dia masuk rumah kitorang br la kenal die ni macam mana... gila2 kot bila dah TIME dia.. pernah tu atie, aida and syaza makan kat balkoni.. tapi tutup la dengan towel.. gila kau nanti orang kat bawah nampak.. rumah tingkat 5 kot.. err yang ni sudah berpunya.. hee...

Nurafiqah - pika ni atie rapat dengan dia since bila ntah x tau.. best kawan dengan dia sebab dia ni boleh dikatakan agak matang.. nak dapat apa2 nasihat pun boleh.. pandai masak and rajin sangat masak.. kalau nak hang out, best hang out dengan dia.. maybe atie tak kenal dia lama tapi atie tetap hargai dia sebagai kawan.. thanks pika sebab selalu ada bila kita perlukan pika..

Bella - rapat dengan bella sebab rapat dengan pika.. dorang dia kawan baik sebab tu terapat sekali dengan dia.. ini budak kepunyaan Umar ya.. dah di cop awal2.. comel orangnya, suka binatang.. suka cerita pasal binatang dengan dia.. tanya je lah apa2, confirm dia tau.. tabiat dia, suka tinggal kasut merata-rata.. hahaha.. jangan marah bella.. heee..

Nisa - nisa ni atie memang tak ingat sejak bila rapat dengan dia.. yang atie igt atie rapat dengan dia since datang rumah dia tgk rabbit die.. lepas tu rapat, main volley sama2, keluar makan sama2, lepak pun sama.. even tak selalu dengan dia pun atie selalu risau kat dia sebab dia ni kadang2 sakit sana sini.. dia suruh atie makan ubat or rest kalau sakit tapi dia tak buat pulak.. dia ni memang, kadang2 nak kena jugak ni.. huhu.. apa2 pun thanks for being my friend nisa.. thanks sebab tahan dengan karenah saya ni.. hehe..

Dewi Wahyuni - dewi ni sebenarnya setahun lagi tua dari atie.. housemate pika.. so secara tak langsung kenal jugak dengan dia.. dewi ni sebenanrnya tak boleh nak jangka dia kan buat apa tapi atie suka kawan dengan dia sebab sikap kitorang ada persamaan.. kira macam boleh masuk laaa.. hee.. even jarang jumpa pun tapi still ingat mengingati.. ^_^

Umar Siddiq - err, x de apa lah pasal dia ni.. buang karan je cakap pasal dia.. hahaha.. x de lah, sedia maklum umar adalah hak milik bella.  die ni housemate kepada cik abg saya, so mestilah atie kenal kan.. dia ni kerjanya membahan atie.. ada saja nak dibahannya.. kalau jumpa dia je kan, mesti geram sebab tak puas hati laa asyik kena bahan.. nak pulak dia dengan amar, kejenya memang membahan atie je laa.. korang memang kan, kalau tak membahan aku tak sah.. siap kau, nnt kau kena balik !!

itu je kot yang boleh disenaraikan buat masa ni.. haha.. apa2 pun korang still the best lahh..okbai...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Monday, November 28, 2011

Petanda Wanita Jatuh Cinta Dengan Lelaki

kepada jejaka di luar sana, agak2 ada yang baru nak mencari pasangan, or yang ada pasangan.. sila baca ini.. kemungkinan besar dapat bantu korang untuk memahami wanita lebih mendalam.. kadang2 lelaki ni BLURR jugak, perempuan dah bagi HINT pun still x nampak lagi.. so tanda2 ni semua dapat la korang guna yerr..



1. Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.
2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.
3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).
4. Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.
5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!
6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.
7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.
8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.
9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.
10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.
11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.
13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.
14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.
15. Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.
17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!
18. Selepas seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.
19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati seorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.
20. Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.
21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!
22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.
23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.
25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.
26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..
27. Senjata wanita adalah airmata!!
28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.
29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...
30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

petanda ni dicilok dari FB sape entah.. hehe.. okbai..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

untitled

boleh kat title macam tu.. x tau nak letak title apa sebab kalau letak title pun bukan spesifik cerita pasal tu, mesti membelok ke cerita lain.. hehe.. nak dijadikan cerita semalam atie memang bangun awal.. masak breakfast pun awal sebab mama excited masak nasi guna beras siam... hehh.. pagi smlm breakfast heavy sbb nk tunggu kenduri pukul 2..

last2 atie tak pergi kenduri tu sebab tertidur.. mama pun tak kejut awal2.. nak siap apa dlm 5 minit dgn baju x iron lg.. membakor je masa tu.. adeii..

nak pulak petang tu kelam kabut sebab sedara datang.. memang kabut masak segala bagai.. selongkar peti ais, cari apa laa nak dimasak.. bila dah emergency mcm ni, baru tau apa nk diguna pakai semua bahan dalam peti, kalau tak biar je la x diguna sampai la bahan2 dah x elok, contohnya tomato.. T_T

semalam atie masak ASAM PEDAS TETEL.. tau tak korang tetel tu ape?? tetel tu daging lembu but bahagian lemak2.. not all lemak, ada la jugak daging.. kalau pandai masak and bahan semua cukup, confirm mak mertua lalu belakang pun korang x perasan.. haha... sape nak resepi sila request okay.. heeee..

and semalam jugak 'dia' baru balik dari holiday dengan family.. yeay.. sukanya sebab dia dah balik dengan selamat.. alhamdulillah...

sekarang pun atie still busy, nanti petang sikit or malam atie blogwalk.. x janji tau, bagitau je.. hehe.. korang jangan noty2 tau kat blog atie, nanti kena denda.. haha.. okbai..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, November 27, 2011

KONTEST SENYUMAN MENAWAN

disebabkan atie tak keje nak buat and tiba2 ada org tag atie so meh lah kita sama join kontest okay.. first skali tempek banner..

klik SINI untuk join kontest

gambar untuk ditepek kat sini.. ermm, jap atie cari.. manyak sangat yang tak lawa nih.. hahaha.. atie tak masuk bakul angkat sendiri yer hencik peyan.. haha..




atie letak 2 gambar.. hehe.. saja nak letak lebih sikit.. tak nak komen banyak2.. atie tag ZAWIZ and IEQA ..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

ehemm, ehem.. ^_^

okay, this week je atie dah tengok 4 movie.. best sangat2.. rasa macam buat movie marathon pulak.. tercapai jugak hasrat nak tengok TWILIGHT BREAKING DAWN.. first day keluar pulak tu dapat tengok.. yeay.. list for movie yang atie tengok for this week..

 TWILIGHT BREAKING DAWN

TWILIGHT ECLIPSE

HAPPY FEET 2

ALAMAK TOYOL

melampau kan sampai 4 movie tengok in one week.. ahh, pedulik hape haku.. hehe.. done bercerita, blogwalk pulak...okbai

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Saturday, November 26, 2011

selamat pagi dunia

I'm done.. waiyoo, rindu la kat dia sampaikan tidur pun mimpi ada.. ada jugak nak menyelit muka dia tu.. adeii, ni yang buat atie tak boleh lupa dia walaupun kejap.. (^_~)

hari ni mama kerah tenaga kitorang adik beradik suruh bangun pagi2... waduhh, baru nak tidur lama sikit, hari ni kan hari sabtu.. ingat boleh la relax kejap.. wuuu.. mama suruh bangun siap2, kejap lagi nak pergi shah alam.. my sepupu kahwin.. 

wah, ayong nak kahwin laa.. dulu atie rapat dgn ayong ni sebab nama panggilan kitorang lebih kurang sama sampai pernah bergaduh sbb nama panggilan nak sama.. dia AYONG, atie pulak KAK YONG.. so last2 atie yang tukar nama panggilan.. kalau jumpa family diorang nama atie bertukar jadi NURUL.. wahh kau, glamour kan.. nurul tu, ex bini ajai dlu pun nama nurul derr.. haha..

now atie dah siap, yang lain baru la dok terhegeh2 nak iron baju, nak mandi.. aduii, lambat betul.. jap lagi abah balik tengok semua tak siap lagi, tak pasal2 atie jugak la dgr abah marah2 padahal atie dah siap tu.. *ye la, kat sape lagi abah nk ngadu kalau bukan kat anak perempuan abah sorg ni <--- kata abah laa.. sabar je laa...

disebabkan kejap lagi nak pergi shah alam, berkemungkinan besar balik lambat and also bila dah balik confirm penat so atie tak dapat nak janji dapat blogwalk ke tak.. kalau tak dapat, sorry banyak2.. insyaallah esok atie blogwalk sampai pengsan okay.. (~_^) okbai..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Friday, November 25, 2011

jawapan teka teki

jeng jeng jeng.. tiba masa untuk bagitau jawapan teka teki.. ada yang dapat jawab ada ada yang tak dapat.. tapi takde sape pun dapat jawab full... susah ke teka teki tu?? atie rasa senang je kot.. waiyoo.. okay, jom tengok jawapannya..

  1. dalam banyak2 pokok, pokok apa yang baik hati? = pokok pisang sebab dia sanggup keluarkan jantung dia.. hehehe..
  2. burung apa yang boleh berdiri, boleh baring tapi tak boleh duduk? = penguin.. yang ni ramai dapat jawab.. bagus2..
  3. badan hijau, mata merah menyala, dia memang jalan selalu mengundur*kenapa ntah, gila agaknya, lepas tu taik dia warna kelabu taik anjing.. apa itu?? = ubat nyamuk.. ini pun ada yang dapat jawab jugak.. ^_^
  4. dalam banyak2 binatang di laut, yang mana paling tua? = udang la sebab dia ada janggut and jalan pun terbongkok2.. hahaha.. soalan ni takde sape pun dapat jawab...
  5. apa beza kereta baru dengan bini baru? = errr, kalau kereta baru nampak lubang kita elak kan, kalau bini baru korang fikir2 la sendiri.. heehe.. yang ni pun x de sape dpt jawab..
thanks kepada WIWWY, MISS HIDY, SHA, SHAHRIL, SYAHIRAH, and IEQA sebab dah cuba untuk jawab soalan.. ^_^ tahniah ya, walaupun takde sape yang dapat jawab semua .

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Day With Them

ehh haii.. *baru sehari tak update, permulaan entri haruslah mcm dah lama tak jumpa.. ada yang rasa pelik ke kenapa atie tak update semalam?? or takde sape pun perasan yang atie senyap je semalam, ye la.. unknown kan.. bukannya terkenal pun sampai orang nak perasan.. ehh, ada aku kisah, aku berblogging ni pun bukan untuk terkenal derr..

semalam atie menghilang kejap dari dunia blogger ni.. ada orang culik atie laa.. pagi2 lagi diorang dah culik atie kat rumah.. salahkan diorang tau sebab culik atie.. *padahal rela ikut tu ... 

ohh jangan salah faham.. keluar kali ni just sekadar menyelam sambil minum air.. si dia kena amik sedara kat putrajaya.. atie hanya ikut untuk teman.. lagipun saja keluar dgn dia and bakal adik ipar.. *ececeh, tabal diri sendiri jadi kakak ipar.. <--- eleh, bukan kita yang cakap, dia sendiri yang mention dekat sedara dia.. ( shy shy cat )    ahakkk...

dah alang2 dekat dengan alamanda, jalan kaki je kot pergi alamanda.. see, betapa tulus dan mulusnya hati ini merelakan diriku yang puteri lilin ni kena matahari.. ececeh.. ayat nak super hebat je kan.. ehh tapi bukan atie yang bising *nanti kena panas, cair lah.. saya kan puteri lilin, tapi si dia.. waiyoo, sejak bila pulak la dia puteri lilin ni.. haha..

jalan2 with them, makan2, masuk kedai macam2 then karaoke kejap.. ya, saya pergi karaoke dengan si dia, bakal adik ipar and bakal adik sedara.. haha.. err, sila abaikan ya kalau ayat lepas ni terserlah keperasanan diri.. untuk makluman semua, tau la suara sedap kan *erk , so haruslah nyanyi bersama and rasakan dunia ini atie yang punya.. hahaha..

2 jam melalak sampai la sakit tekak.. masing2 tunjukkan kelunakan suara masing2.. last sok bakal adik sedara nyanyi.. dia nyanyi lagu korea.. kitorang macam WHAT !! dia hafal kot lagu tu even in korean.. dah minat kan, semua pun boleh.. mula2 macam pelik je lagu ni, last2 asyik ternyanyi2.. keluar dr karaoke asyik ternyanyi2 NOTHING OVER banyak kali.. tengah melintas "nothing over' , dalam kereta pun "nothing over".. ni mimi punya pasal la ni, kan dah ternyanyi2 je.. haha.. okay done with membebel, tengok gambar jom..

bakal adik ipar, bakal adik sedara and bakal kakak ipar mereka..
err, kiri and tengah belum berpunya.. ^_^

and bila dah tepek gambar, haruslah tepek muka tuan blog kan, kalau tak macam tak lengkap pulak..  hehe.. saja je nak tepek muka sendiri supaya nanti takde laa korang rindu2 kalau atie takde kan.. hihi..

ini bukan sebab sedih ke apa ya.. si dia kat sebelah x habis2 amik gambar..
katanya jurugambar profesional konon *but I admit it ..

otw balik kitorang main teka teki.. hehehe, best sebab takde sape pun dapat jawab teka teki atie.. yes, menang jugak akhirnya.. dia bagi teka teki atie dapat jawab, ehh ada la 1 or 2 x dpt jawab.. then sesi mengenakan org.. gelak huha huha.. best sangat2.. thanks to them.. semalam ati happy sangat2.. okbai.. 

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Thursday, November 24, 2011

kerana mimpi

* peringatan, entri ini adalah ungkapan ketidakpuas hatian daripada tuan punya blog.. agak2 tannak baca, dipersilakan click button X warna merah kat atas sebelah kanan okay..

just because of mimpi, atie boleh takde mood dari pagi sampai la sekarang.. betul2 spoil laa.. aduii, cukup benci bila dapat mimpi macam tu.. takde mimpi lain ke.. yeah I know that mimpi tu mainan tidur but agak la.. sampai 2 kali kot 1 hari..

nak2 pulak tangan tiba2 lenguh pulak.. mmg spoil la kan.. and plus dari petang dlm pukul 5 lebih macam tu tiba2 rumah blackout pulak.. sampai la pukul 8 lebih.. bertambah2 moody la atie ni kan.. dengan panas, gelap lagi, lenguh2 pulak.. haihhh..

hati pun dah panas ni.. ikutkan memang nak marah2.. Ya Allah, tenangkanlah hatiku ini... amin...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Wednesday, November 23, 2011

kenapa tiba-tiba lenganku lenguh ??

tengah sedap2 tengok tv tadi tiba2 rasa macam tak selesa.. mula2 tak perasan sangat sebab khusyuk tengok tv kan.. bila habis je sinetron puteri yang terbuang tertukar, baru perasan yang tangan ni lenguh..

salah tidur ke sampai tangan ni lenguh?? tapi kenapa baru sekarang terasa lenguhnya.. kenapa tak pagi tadi masa bangun dari tidur.. haihh.. tak pasal2 dah tak boleh gerak sangat dah lengan ni.. dah la atie ni memang suka golek2 atas katil, kalau tangan lenguh, tak dapat la nak golek 360 darjah.. dapat golek 270 darjah je.. wuuuu ..
 

dah alang lenguh ni, atie pun "terajin" la pulak nak cari petua macam mana nak hilangkan rasa lenguh2 ni.. macam biasa cari dekat LAMAN PETUA NENEK la, apalagi kan.. agak2 nak cari petua lain, rajin2 lah cari sendiri yek.. atie cuma taip petua pasal lenguh2 je.. 
  • nenek ckp buah anggur basah kalau makan selalu boleh hilangkan lenguh2 and letih2 ni.. nenek yg cakap ek, bukan atie..
  • gosok 2 daun sirih muka kat tapak tangan sampai la keluar air. sapu kat tempat lenguh.. buat selalu sampai la lenguh tu hilang.. kalau tak hilang jugak, maybe korang terambik daun lain lah tu.. heee..
itu je petua yang nenek nak bagi.. bukan atie tau nenek tu.. nenek yg kat laman petua tu la.. terima kasih nenek..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

boring punya pasal, maka terkeluarlah teka teki sepanjang hidup

tunggu punya tunggu punya tunggu, apsal la takde yang update blog.. tengah semangat ni nak komen2 kat blog kot.. last2 boring je tunggu sebab takde sape pun update.. agaknya semua busy kerja.. ada yang sibuk SPM lagi.. ehh hai IEQA.. good luck paper 2 adhmath  petang ni..

jom jawab teka teki.. siapa dapat jawab atie bagi gula-gula.. menguji minda ni.. nanti jangan ada yang nangis sebab tak dapat jawab ya.. hehe..


  1. dalam banyak2 pokok, pokok apa yang baik hati?
  2. burung apa yang boleh berdiri, boleh baring tapi tak boleh duduk?
  3. badan hijau, mata merah menyala, dia memang jalan selalu mengundur*kenapa ntah, gila agaknya, lepas tu taik dia warna kelabu taik anjing.. apa itu??
  4. dalam banyak2 binatang di laut, yang mana paling tua?
  5. apa beza kereta baru dengan bini baru?
itu je lah teka teki.. nanti bagi banyak2 x dapat jawab pulak, dah nagis.. banjir terus rumah korang.. haha.. hah, apa lagi, jawab jangan tak jawab..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Wordless Wednesday 3


I want to believe it but I believe Allah more than everything..

love & faith

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Contest 'SENYUMAN MENAWAN HATI'

tengah dok belek2 shoutbox, skali ternampak cik adik manis ni jemput atie join her first contest.. dijemput oleh tuan tanah blog sendiri tu maka wajiblah join.. lagipun nak tau jugak senyuman atie ni menawan ke takkan.. haha.. maka dengan ini, marilah kita penuhi segala syarat ya..

nak join contest ni, sila klik SINI 



#Wajib 'follow' blog  arda supaya senang untuk mengetahui perkembangan contest ini .
#Buat satu entri tentang contest ini bertajuk 'CONTEST SENYUMAN MENAWAN HATI'
#Letak banner  atas tu di dalam entri yang korang buat .
#sertakan satu gambar ‘SEYUMAN’ korang . hanya ur picture , family , bf or gf yea .
#Tag 3 orang & wajib inform sama diorang tentang contest ini yea .
#Contest ini automatik terbatal jika kurang 20 orang yang join .
#Hadiah tu tengok pada yang join antara RM or barangan -_-

- follow DONE
- buat entri " tengah buat la ni.. hehe
- letak banner DONE
- gambar senyuman menawanku, DONE ALREADY
- tag 3 orang.. jap tengah fikir.. hurmm.. peyan , ieqa, syahirah ..

habis dah.. harap2 menang.. fuhh kiri kanan depan belakang.. hahahaha... okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Tuesday, November 22, 2011

Happy Belated Birthday Angah

ohh sorry angah, hari ni baru dapat celebrate birthday angah.. dari pagi tadi tu rancang... actually nak sambut semalam masa birthday angah but mama dengan abah busy.. hari ni baru dapat celebrate tapi abah pulak takde.. abah pergi thailand, ada kerja.. wuuu, kena tinggal masing-masing.. isk isk..

ingat nak celebrate petang tadi but mama tertidur sebab kepenatan.. atie pun tertidur sebab tunggu mama laa.. nak pulak hujan kan, pergghhh memang sedap la kalau tidur kan.. hehehe.. ingatkan tak jadi plan sebab hujan lebat gilerr.. guruh, kilat semua ada lah plus malam pulak ada makenik datang nak ubatkan Gen-2 kesayanganku.. nasib baik habis ubatkan awal then dapatlah kitorang pergi celebrate..

destinasi haruslah tempat yang jarang pergi kan.. apalagi Pizza Hut la...aiyoo, tak cukup korum.. abah takdok.. nak buat camne, abah bau je lah ya pizza... hahaha.. menu diberi, macam-macam dipilih.. atie biasalah, spaghetti lar.. yang lain terpulang kepada birthday boy.. jom nikmati makanan.. yang lain tengok je, agak2 meleleh air liur tu, hirup balik..slurppp... euuuwwww.. hehehe.. lap la air liur tu.. jangan sampai tumpah kena laptop.. heeee...

first serve, first habis.. lambat woo nak tunggu pizza masak

mine.. tapi last2 adik yang makan.. ngada2 plak dia x nk makan pizza..
spaghetti atie pulak dia kebas.. wuuu T_T

pizza yang paling latest punye.. tak ingat la apa nama..
sape yg in love dgn cheese, korang boleh la mkn ni dgn senang hati..
banyak gila cheese dia.. ^_^

 ayam ni sedappp.. tapi tak ingat la nama dia apa..
serius sedap.. sampai menjilat jari..

dah makan mesti ada desert.. chocolate volcano.. yummy..
erkk, atie tak makan sangat sebab tak suka coklat.. ^_^

selesai dengan makanan, jom tengok birthday boy and orang2 yang dah kekenyangan.. yang macam2 ragam pn ada.. tapi yang terpilih je letak kat blog.. hehe..

birthday boy kena buli tuang air untuk semua orang.. bukan selalu kena buli kan.. hehe..

my lovely mom

acik yang tak semenggah.. ada ke nak tuang susu kat ats tu..

my lil bro yang  nakal and selalu main game je.. ni lah budak yang curik atie punya spaghetti.. huh...

last but not least.. jeng jeng jeng.. drumroll please *ehh kau lebih2 pulak, bukan birthday kau pun sampai nk drumroll bagai ... ahh lantak laaa.. aku punya blog, aku punya suka.. hahaha..
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
muka happy kan dapat pizza.. haha.. atie makan 1 je itupun x habis sebab cheese dia banyak sangat.. 
muak.. i'm not so fall in love with cheese... heee..

done.. habis dah kisah melantak tadi.. amacam, ada yang meleleh air liur ke?? lap ya, nanti habis laptop korang.. haha... till then yaw... okbai..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

menangis semahu-mahunya


entri kali ni bukan sebab kesedihan yang melampau or luahan hati kekecewaan.. yang memnangisnya bukan atie tapi LANGIT MENANGIS.. dari petang tadi lagi menangis.. kalau menangis sikit-sikit takpe, ni semahu-mahunya dia nangis.. tu belum campur dengan kilat sabung menyabung, guruh lagi.. tanjat boboi dengar bunyi guruh...


boleh dikatakan hampir 3 minggu jugak la bumi Banting ni sentiasa dibasahi hujan.. agaknya memang tengah musim hujan kot.. lagipun dekat dengan pantai kan so memang tak lari la dari kena tempiasnya.. ada 1 hari tu atie berbasah dalam hujan.. nak buat macam mana, ada payung, payung tu berhijrah pulak.. dari N9 ke putrajaya, lepas tu boleh pulak ke perak.. haihhh, tak paham betul... yang buat atie teringat-ingat kat payung tu sebab payung tu orang bagi... rindu kat payung tu.. O_o ..


petang tadi kan, atie kenakan orang.. hahaha, best kenakan org sebab selama ni dia je kenakan atie kan, kali ni atie pulak kenakan dia.. baru dia tau erti penyesalan.. hahahaha.. tapi atie kenakan takde la seteruk macam yang dia kenakan.. atie kenakan dia kejap je, dia kenakan atie 1 hari tau.. penyeksaan perasaan betul.. haihh, hari-hari la kena buli dengan dia nanti tapi takpe, atie suka.. walaupun kadang-kadang tu sampai geram atie dibuatnya.. hehe.. okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

selamat pagi dunia

selamat pahi dunia.. alhamdulillah Tuhan masih lagi benarkan atie bernafas kat dunia ni.. setiap pagi atie bersyukur kerana dapat lagi merasa kenikmati hidup di dunia ni... walaupun banyak dugaan yang perlu kita tempuh, jangan pernah mengeluh kerana dapat mencelikkan mata lagi merupakan satu peluang untuk kita merebut sebanyak pahala yang boleh untuk bekalan diakhirat...

fuhhhh, panjang ya mukadimah di atas.. bukan sebab hari ni baru atie sedar ya, dah lama dah atie sedar pasal benda ni cuma hari ni baru rajin nak melafazkan.. jangan pulak fikir *erk, atie ni demam ke hari ni?? tiba-tiba ber'MUKADIMAH' ni.. ahakkk.. sekali, sekala, ubah la sikit kan.. mana tau ada yang "sentap" ke baca.. ye laa, selama ni tak pernah bersyukur kan.. dah tau 'sentap' apalagi, silalah buat sujud syukur ya..

jap lagi atie nk masak nasi goreng, sapa nak meh terbang gi rumah atie.. banyak pun sebab nasi majlis semalam banyak lebih, tak nak basi, masak nasi goreng laaa.. Jangan Membazir, nanti tuhan marah.. kan membazir tu amalan syaitonnirrajim... 

rumah pun tunggang langgang sebab penuh dengah hadiah majlis semalam.. itu belum lagi jap lagi kena tolong abah packing baju.. abah tiba-tiba pulak kena fly pergi tahailand.. wuuu wuuu T_T, nak ikut.... abah makan angin sorang, tinggalkan atie.. sob sob.. ehh, mana ada ayah yang nak pergi makan angin sorang2 tak ingat kat anak.. abah pergi sebab ada kerja.. tssskkk.. takpe, nanti turn kitorang 1 keluarga akan tiba.. hehehe.. *tak sabar ni ...

sorry semalam  letak end call.. atie mengantuk sudah..
lagipun dia dah sedar tak sedar dah..tak boleh nak buat apa..huhu..
so sama-sama dah tido.. heee..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Monday, November 21, 2011

bila tak tahu nak buat apa, maka terjadilah entri membebel ni ..

morning, morning.. nak jugak cakap morning walaupun tahu entri ni akan dipublish nak dekat tengah hari.. ahh peduli hape.. blog atie, ikut sukalah nak buat cmne pun.. wekkk.. heheheeee...
sekarang atie tengah guling2 atas katil sambil fikir apa laa nak bebel ni.. tu la, tak dok idea nak tulis entri, degil jugak nak menaip, sekarang apa nak tulis pun tak tau.. adeii..  i'm thinking now.. idea, idea come to me...


seronoknya dalam hati kan bila dapat idea mencurah2 ke ladang gandum.. hooyeah.. atie nak bagitau that today was my brother birthday.. Happy Birthday angah .. Sweet 18.. adik atie ni orangnya pendiam so kitorang tengah buat2 tak tahu ni pasal birthday dia.. malam nanti baru buat suprise derr.. gempak sikit kn.. tak sabar nak tunggu malam ni..
done berkata2.. takde idea dah sebenarnya.. lagipun perut tengah lapar so otak jammed kejap.. hahaha.. jom cari makan.. hari ni tak masak sebab busy nak balut hadiah.. bukan hadiah my brother.. hari ni ada majlis penyampaian hadiah untuk sekolah my mom, so mestilah banyak hadiah nak dibalut rite..okbai...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

cukup ke RM3000 ??

zaman kita ni saja macam2 dah barang naik.. ada sampai tak mampu nak beli kereta pun.. okay, kita buat plan ek.. gaji tetap RM3000.. kita tengok cukup or tak?? agak2 korang lah, cukup tak?? dah tengok ni nanti jangan terkejut and yg br nak start life tu jangan gelabah.. chill je hokehh..

renung2kan dah buatlah perancangan korang untuk masa hadapan.. ehh, kat atas tu belum tambah hutang MARA or PTPTN yang bertimbun tu ya.. erkk, memang mati laa.. adeii.. okbaii..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

from my heart to you


Love has no desire but to fulfill itself.  To melt and be like a running brook that sings its melody to the night.  To wake at dawn with a winged heart and give thanks for another day of loving.
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, November 20, 2011

kelam kabut, masing2 macam lipas kudung

*sila baca tajuk di atas dengan gaya seorang pemberita.. heh.. mama belum balik, abah kena keluar kejap sebab ada hal katanya.. tiba2 sedara atie datang.. hah kau, hamik.. kabut 1 rumah.. apa pun tak masak lagi, barang nak masak pun tak cukup lagi.. semua kelam kabut kehulu kehilir macam lipas kudung

mula la adik beradik including me godek2 peti ais, kabinet segala cari bahan nak masak.. selama ni susah nak tengok adik2 atie semua masuk dapur, kali ni semua masuk dapur.. kabut punya pasal.. ye lah, dah rumah pun tunggang langgang, mana tak kabut..

adik yg bongsu kemas ruang tamu, angah masak nasi and basuh pinggan, acik buat pelbagai air and atie mestilah masak.. orang datang nak makan tengah hari tapi kau apa pun tak masak lagi.. adei.. nasib baik pagi tadi abah ada beli ikan...

lunch hari ni istimewa la sikit sebab ada tetamu.. kepada yang membaca menu lunch atie hari ni, jangan meleleh air liur ya.. kalau leleh, lap lap ek.. huhu..

  • ikan siakap masak stim
  • ikan siakap masak 3 rasa
  • kari ikan
  • udang goreng kunyit
  • kobis masak tiram
  • ulam raja
  • sambal tempoyak
  • sirap ais
  • teh o panas
  • milo panas
side dish.. alhamdulillah, agaknya rezeki tetamu kan, ada orang bagi kuih muih and other.. jom tengok apa side dishnya..
  • donat
  • kuih badak
  • nasi impit dgn kuah kacang
  • bihun goreng
banyakkan rezeki hari ni.. bersyukur sangat2.. banyak yang sedekah bagi kat jiran2 sebab orang bagi pun banyak.. lauk2 pun bagi jiran juga sebab banyak pun.. dapat la jiran merasa.. tak salah atie, atie pernah dengar orang cakap, kalau jiran sebelah menyebelah bau apa yg kita masak, disunatkan bagi kat jiran.. tapi x berapa ingat sebab apa..

alhamdulillah syukur.. korang semua makan apa lunch tadi??

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

20.11.2011


lawa pulak tarikh tu... ada banyak perkara yg tersurat dan tersirat disebalik tarikh tu .. tak perlu untuk diperkatakan.. biar semua orang olah masing2.. and you all should create some history for that date too.. me, done doing that.. 20.11.2011 at 3.33 am ..
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

perut cramp

tadi elok je dok guling atas katil sambil dengar lagu Dirty Dancer by Enrique Iglesias feat Usher & Lil Wayne, tiba2 je perut cramp.. apehal ntah.. takde angin, tak ribut, cramp pulak... now okay sikit dah..

disebabkan atie dah janji pagi tadi nak tunjuk hasil HENNA yang dah atie buat.. meh sini meh, kita tengok.. tv yang pagi tadi punya takde sebab atie tak sempat snap.. lupee, maklumlah manyak terminum semut lah laling.. hahahaha..

- ni atie buat kat tangan sendiri -

- my hand too -

ini kawan atie punya tangan.. design kitorang agak sama sebab masing2 nak design yg sama.. hehehe..

buat 2 tangan sekali wohh.. saja nak nampak macam dah tunang.. gempak sikit kan.. lgpun kawan atie ni memang dah rancang nak tunang, so cuba2 la kejap pakai inai 2 tangan.. see that ring, hah maknanya tak lama  lagi la tu.. huhu.. 

seronoknya tengok orang bertunang, bernikah and bersanding.. atie bila lah lagi dapat semua tu.. haihh... mengenang nasib ni.. calon pun tak ada lagi.. adehhh...

* 19/11/2011 hari sabtu jam 2.50 petang *
something interesting happen

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku