Monday, November 29, 2010

entri yg ke-100

semperna entri atie yg ke-100, atie nak bagi korg sedih2 sikit.. not my intention nk bg korg sedih but this story betul2 menyayat hati.. atie x igt atie dpt dr mne cz dah lme folder ni atie simpan dlm lappy.. hari ni br tergerak hati nak post.. so, enjoy the story...



Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal... 

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu......
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi......
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran... ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter.....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital.....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.......
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak.....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni...
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak....!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib....
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak.....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti....
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas.

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

satisfied

dgn x tidur semalaman coz xcited sgt nak kuar, kul 10.30 atie dah siap2.. kesian my lil bro, dia nk ikut but kalau dh jalan pn still terkangkang2 mcm angkasawan, kesian plak dia nnt coz biasa la kan, perempuan.. mesti bnyk berjalan lg2 bab nk shopping.. menangis adik atie tu cz nk ikut.. lain kali ek adik..


yg pergi kali ni just 4 org je.. atie, my skandal a.k.a ryan, ika ( adk ryan ) and abg h........  huhuhu.. identiti terpksa dirahsiakan atas permintaannya.. heee... apalagi, tgk movie la lepas tu.. disebbkn weekend, so tiket agk mahal ye kawan2.. sepatutnya RM9, jd RM14 but it's ok, berbaloi... best tgk cerita NGANKUNG... x kering gusi, seram, terkejut2, and mcm2 la.. kepada sape2 yg x tgk lagi, korg pergi la serbu tiket skrg... sokonglah industri filem negara kita..




yeay, akhirnya dpt gak atie beli barang yg atie nk.. walaupn still x cukup 2 barg, but atie puas sbb dpt beli dan berusaha sampai lenguh2 kaki utk cari brg2 tu semua.. thanks to JJ Bukit Tinggi cz dpt memenuhi keperluanku.. heeeee...   


korang nak tau x apa yg atie beli.. jeng jeng jeng... mcm yg atie ckp, atie ni mmg minat sgt bc novel so I went to POPULAR BOOKSTORE.. atie borong 2 novel... Dengar Kata Hati written by IFFA ZALIA and Seindah Sakura written by Liza Zahira... penulis2 ni atie x pernah lg bc karya dorg.. so atie nk try baca, mne la tau jln cerita dorg menarik... atie dah start bc dr lepak2 kt KFC lg.. heeee.. lmbat sgt tgu org blanja beli mknnn, tu yg layan dlu bc novel... heeee... not novel je, atie beli cardigan and bag... i love tht cardigan and bag... so adorable.. luckly both of them discount 50%.. that why la hari ni mmg borong habis.. heeee... serius, klu korg yg tgk, mmg korg rasa nk borong je semua.. less until 70%.. rambang mata atie.. nasib baik la dah nk mlm and da mula rasa lenguh2 kaki, klul x mmg atie nk shopping lagi... x pe2, lain kali leh pergi with mama and abah..  leh pau banyak2.. heee (^_^)


atie x bnyk amik gmbr cz xcited sgt cr bj, tu yg lupa tu.. ada la cket2 picture yg atie sempt amik.. jom layan je picture2 ni...


dlm toilet pn sempt lagi nak posing2.. alaa, girls.. mmg x lari dr take pic kat dlm toilet.. am I right  girls ????

JJ now dh dihias2 with pokok krismas.. lawa2... ada puppet show lg td but kitorg x de batak sgt dok duduk dpn stage tu sambil tgk puppet show.. we not kids anymore...

in front of the giant krismas tree

hari ni cz atie in good mood wlupn penat, atie nk bg korg flying kiss.... muahhhhhh...


sweet x ?? sayang korg lebih...(^_^)








Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, November 28, 2010

mana 1 ni ??

arghhh, atie tgh mengong ni.. x tau esk nk tgk citer pe... NGANKUNG or A TANGLED RAPUNZEL ???? nak booking tiket ni...




adei, finin2.. mne 1 hah ??
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

haiyark....

tajuk entri kali ni x de kena mengena dgn pape pn.. sje tulis title mcm tu coz nnt klu tulis 1 title yg spesifik, tgk2 apa yg atie story melencong dari tajuk.. atie mmg mcm tu slalu pun.. ye la, excited kn nk story smpikn main taip je pape walaupun dah jauh panggang dari api * atie x tau apa kena mengena pepatah tu dgn dgn apa yg atie ckp.. heee...


sekrg ni atie x bolh nk tidur.. mb coz ptg tadi dah terlebih tido kot.. bukan sengaja tertido petang tadi.. atie senggugut sakit perut ptg td.. biasa la kan bagi kaun perempuan.. but this time mmg atie x tahan sgt.. penat dah atie tertonggeng2 nak tahan sakit.. nak makan ubat, nnt antibody lemah plak cz slalu sgt mkn ubat so tahan je la.. tu yg smpi tertidur tu... mne tahan meh, sakit wooo... menyucuk2.. 


hah, kaum lelaki, jgn ingat kitorang suka ke datang haid ni and ingat kitorang suka ke dapat ponteng puasa.. last2 nnt kena ganti gak tau.. korang mana tau apa rasa kena senggugut ni cne.. korang cukup bertuah tau coz x dtg haid.. kitorang ni every month akan tanggung sakit ni.. hope that kaum lelaki ni, bertimbang rasa la sikit kat makwe or isteri korang.. if dia cakap dia senggugut, korang bantu la apa yg patut like bagi minum air suam ke or isi botol dgn air suam then suruh tuam perut tu.. itu barulah membantu.. 


p/s: jgn bagi awek korang telan ubat menstruasi kalau masih boleh bertahan coz ubat tu akan menyebabkan KEMANDULAN. kalau korg nak anak, jgn la mkn pil tu, x elok pn.. just baik kejap je, pastu dtg blk.. bek korg minum air suam je then rehat...


nanti atie nk kuar wif my BFF.. just sorg je, lg 2 org x dpt join.. hurm, sedihnye but it's okay.. lain kali kan ada.. esk nak tgk wayang then SHOPPING.. kat JJ Bukit Tinggi, PADINI shop tgh SALE.. sampai 70% ... jom serang, jgn x serang.. rugi tau klu korang x serang coz baju2 dia semua cantik2.. huhuhu, x sabarnya nk pergi esok.. yeay.. k la, i think i need to sleep now takut esk x terbangun plak.. daaa...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Saturday, November 27, 2010

COMEL

atie memang comel.. x dapat dinafikan lagi.. huhuhu..*perasan... ye la, sape lagi nak puji atie klu bukan diri sendiri kn.. kalau ada org puji kita pn belum tentu ikhlas terutama org tu * sape terasa tu maaf la ye... tiba2 je atie ckp atie ni comel kn.. bukan pe atie just nk tunjuk kt korg gmbr atie ni.. gmbr masa kecil.. org kata masa kecik2, semua comel.. dah besar, ada yg lawa, ada yg gemuk, ada yg comel, ada yg gendut and mcm2 la.. atie tau, dah besar ni atie ni x de la lawa.. just comel je.. heee...*perasan lagi... cukup bebel.. atie pn penat gak nk taip pnjg2.. layan je gambar... scroll down sje la...

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


nasib baik la ada lg pic atie masa kecik... atie bg korg tonton gmbr atie ni puas2.. huhuhuhu.. daaaa........


Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

akhirnya ku temui jua

setelah lama menghilang, hari ni bertemu jua. sejak hari kau menghilang, fikiranku buntu. kau amat penting bagiku kerana tanpa kau, susah untuk aku menjalani kehidupanku di masa akan datang.. oh SIJIL2 KU. 


huhuhu.. ayat mcm dah jumpa seseorg je kan, padahal atie br je jumpa sijil2 atie yg melambak tu.. abah salah letak, tu yg hilang ntah kemana. rupanya sijil2 tu terselit kat celah2 gigi fail abah yg berderet tu.. mmg la x dpt cr. lg2 klu cr masa tgh kabut, 1 apa pn x kn jumpa kn...


then dah terjumpa sijil, jumpa jugak picture2 mse kecik dulu2.. picture tu sume dah mcm2 saiz da.. nk kata A5 bukn, nk kata A2 pn bukan.. ye la, mcm la korg x penah buat folio keluarga masa skolah rendah dlu kan.. x salah atie la, 3 thun berturut2 atie kena buat folio keluarga ni.. habis semua gambar kt rumah tu atie gunting.. x cukup atie lg, adik2 atie pn kena buat jugak.. bising mama tiap kali kitorg gunting gmbr.. mne x nye, tu semua kenangan.. tp disebabkn anak2 mama ni semua malas rajin, kitorg gunting gmbr senyap2 pastu bila mama tanye mne gmbr mama ngn abah tgh dating kat air terjun tu, sume buat x tau.. padahal atie da kecut mse tu sbb atie yg gunting gmbr tu letak kt folio page abah dengan mama dating-dating... hahahahahaha..


huiiii, markah folio atie plg tinggi kot dalam kls coz atie buat carta keluarga panjang gile.. siap warna2 lg.. mse tu la atie dok merengek kat mama sampai hentak2 kaki soh belikan magic pen.. ye la, mse tu zaman magic pen... atie pn nak la gne magic pen tu utk buat folio... baru dpt markah tgi.. padahal mse tu atie pn x tau markah dikira dr segi ape.. hahahaha.. budak2 kan...


igt lg masa tu berlawan dgn kawan2, spe punya folio paling lawa.. sampai ada tampal2 daun, bunga lah.. kolaj pn ada tau.. gne biji saga dgn kacang hijau.. tp bukan atie la.. kolaj ni remeh sgt.. atie bnyk guna kertas warna and MAGIC PEN baru yg mama beli.. heee (^_^)..


lagi 1, akhirnya atie temui juga novel.. kan atie ckp atie nak beli novel kn.. tp klu beli kat kdi depan tu, x de la dpt novel yg hebat2.. dpt novel dr KM SDN BHD je la.. selalunya atie suka beli karya Damya Hana.. but yg ni pun ok la.. x bosan sgt, tu yg beli je buku apa yg ada.. atie beli 2 novel and 1 komik... novel tu tajuk dia TIADA LAGI AIR MATA and METAMORFORSIS MAHARANI.. komik plak THE ANGEL WINGS... komik dgn tiada lg air mata atie da habis bc... tgl lg 1 je nk bc.. ahad nnt nk beli novel lg... heeee, skenya....


okay la, atie nk bw jap and then nk sambung bc novel... daa allzzzz...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Friday, November 26, 2010

dinihari

salam

sorry la coz atie dah lama x taip entri *padahal br sehari kot... hurm, bukan sengaja.. berukband ni dah limit plak.. tu yg x dpt on9.. tgu abah dah bayar bill, br boleh on9 mcm sekrg.. heeee... kesian abah, anak dara sorg ni kalau blk rumh je berukband msti kejap je dah limit.. jgn salahkn atie, slhkan kolej.. sape suruh dia provide wireless setiap masa and saat smpaikan atie dah terbiasa on9 sepnjg hari.. kadang2 tu laptop on sampai 3 hari berturut2.. kesian my luvly lappy...

hah, ckp psl lappy, hr ni atie nk format laptop.. atie nk buat semua yg x perlu ( picca2 lalu, software2 yg berat, kngn2 lalu yg menyakitkn ) coz lappy dah agk berat agknya bape juta dah ternakan virus pn atie x tau.. heeee * tu la, spe soh malas hapdate antivirus.... nnt terhilang mna yg penting, atie jugak yg menangis... 

atie kt rumah x buat pape pun just melayan adik atie yg baru lepas sunat ni.. mcm anak raja la pulak.. sedap betul dia buli atie tp atie buli dia blk.. atie makan burger depan dia.. hahaha.. nak menitik airmata dia bila x dpt mkn.. tp atie pujuk blk tau.. * atie x de la kejam sgt... atie ckp nnt atie blanja dia mkn burger kt mcd.. trus dia senyum blk.. huhuhu.. pndi x atie pujuk ?? (^o^)

hari ni atie nak pergi cuci rambut. agk2 rimas, potong skali kot.. pastu nak round2 cari novel, itupun kalau ada  la org jual novel kt kedai depan.. atie dah boring gila kt rumah sampaikn habis semua buku kt rumah ni atie bc termasuklah buku masakan.. 

dah bukk buku masakan, nmpkla pulak cupcake.. nak buat, oven x de..  nak pinjam kt org, segan la pulak.. nnt la mntx abah belikan oven.. boleh la buat cupcake nnt.. blk kolej pn bolh buat cz kt kolej ada oven... heeee...

x sabat tgu hr ahad ni.. ada plan ngn skandal... heeeeeeee... sukanya... haipp, jgn sangka buruk kt atie.. skandal atie ni girl tau... FYI, atie ni setia tau.... (^_^)

nota kaki: FYI means for your information.. than to pikok cz bgtau atie...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Wednesday, November 24, 2010

mari belajar

okay, atie tau not all of you x tau apa yg atie nk story or ajar lepas ni.. saja nak bagi penerangan.. manalah tau ada yg x tau lagi kan.. boleh la blaja.. lgpn utk masa depan korg jugk.. msti korg penah dgr perkataan OMG, WTH and so on.. korg tau ke apa maknanya ?? disebabkan atie rajin plak hari ni, meh sini atie terangkan satu persatu..



  • OMG- oh my gosh.. oh my god pun boleh.. 
  • OMK-ni adk beradik OMG jugk cuma maksud dia lain sikit.. mksd dia oh mak kau...
  • WTH-what the hell 
  • WTF-nii klu korg x tau jugak, meh atie terangkan what the fuck fish
  • OTW-first time atie dgr bc ayat ni, seminggu atie cr mknenye apa.. dlm mse seminggu tu klu ada org bg msj OTW, atie buat2 paham je.. huhuhu.. skrg atie dah tau dah.. mksdnye on the way
  • BTW-by the way
buat mse ni, mybe tu je kot yg atie igt.. ada sape2 nk tambah ?? silakan.. anda dialu-alukan...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Tuesday, November 23, 2010

lumrah

kadang2 kan, memang dah takdir kita macam tu dan kita tak boleh nak ubah. gembira ke, sedih ke, kecewa ke, apa ke, tetap kena terima. macam tu jugak atie. atie terima seadanya takdir yg dah ditetapkan kat atie. atie x berupaya nak mengubahnya. masa yg akan menentukan segalanya. atie pasrah dengan ketentuan ini.


hidup ni x selalunya indah. ada pahit maung yg kita kena hadapi. sikap tabah harus disemai dalam diri supaya nanti kita x kan putus asa dalam m'hadapi segala dugaan ni. banyakkan berdoakan kepada-Nya supaya diperkuatkan iman dan ketabahan hati. sentiasa ingat pada-Nya. jangan kita leka dengan duniawi.


atie tau atie sendiri pn x kuat iman, banyak dosa tp atie tau yg Allah tu Maha Pengampun dan Penyayang. Allah akan sentiasa bg peluang kepada hambanya utk bertaubat. * bkn tau buat yer !!!
kita sebagai hambanya sering diberi peluang untuk bertaubat dan berubah..


atie bkn nak berdakwah ke apa ke..  bukan sebab atie sedih or marahkan sape2... atie tiba2 rasa nak tulis mcm ni... biar semua org baca.. biar semua org tau yg pintu taubat tu sentiasa terbuka kepada sesiapa saja yg ikhlas utk bertaubat kepada-Nya...


salam...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Monday, November 22, 2010

sunat menyunat

ada ke ayat sunat menyunat ?? ahh, lantak la.. klu x de, nnt korg mntk la diadakan.. huhuhu... atie sebenarnya nak cerita yg adik atie hari ni nak sunat.. sekarang dia kat hospital.. atie x pergi coz penat la smlm kenduri.. nak rehat2 lg coz smlm x cukup rehat..


apa la jadi kat sane ?? mcm mana la adik atie nanti.. atie kadang2 tergelak sorang2 sebab bayangkan masa adik atie sunat nnt, dia mcm mne.. huhuhu.. harap ok la semua.. jgn dia lari dari hospital sudah.. huhuhu..


atie x mandi lg ni.. hehehehe... kejap lg mandi la ni... on9 lagi fenting ye adik2.. hehehe... k la, entri pendek kali ni.. skrg atie tgh berusaha untuk tulis cerpen.. mne la tau tiba2 terpanjang jadi novel plak kan.. okay, daa...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Sunday, November 21, 2010

kenduri doa selamat

assalamualaikum...* kenduri doa selamat, sebab tu kena bagi salam dulu.. huhuhu.. malam ni rumah atie ada kenduri doa selamat untuk adik atie yg kecik tu nak sunat and utk adk atie yg lagi sorang nak SPM. Mcm biasa lah semua org akan sibuk sepanjang hari.. atie pulk tiba2 demam, hurm... terpaksalah kuatkan semangat nak buat kerja2 semua coz sape lg nak tolong mama klu bukan atie..

now atie just sibukkan diri dengan buat macam2 kerja.. nothing special pun.. atie buat kerja tu semua pun coz atie mmg dah x de kerja lain.. dah malas nak pikir mcm2 nanti yg sakit and merana diri sendiri.. betul x ?? sekarang mmg emosi atie x berapa nk tenang.. x pe la, atie cuba untuk tabahkan diri sendiri mcm yg along suruh.. insyaallah.. rasa nak nangis pun ada..* haipp, lempang kang... x mo nangis2, buat bazir airmata je.. huhuhu.. tunggulah saat itu.. org takkan kenal lagi atie...

hah, alamak.. atie tak gosok baju lagi.. mandi pun belum.. huwaa, sape yg baik nak tolong gosokkan baju atie?? pleaseeeee...... *sambil buat muka comel mcm kucing dlm cerita shreek yg matanya bulat dan berkilat2 nak minta simpati... 

ohh, sebelum terlupa.. happy birthday to my bro yg nak ambil SPM tu.. hari ni birthday dia.. semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.. also good luck untuk SPM nnt.. ok lah, atie nak mandi ni... daa...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Friday, November 19, 2010

Berbalas comment, ber'IM, ber'YM

heeee (^_^)... dah lama x borak2 dgn abg haslam... tadi dapat IM kejap dgn abg haslam.. atie x taw plak abg haslam kerja dekat banting baru.. kalau tau kite boleh dating jumpa and borak2... best borak ngn abg haslam tadi.. semua cerita keluar.... mengumpat gosip sikit pn ada.. jangan tak tau, lelaki pun bergosip jugak tau.. hehehehe... jom kita scrool down utk kenal sape abg haslam ni.. orgnye baik budi pekerti and hitam manis orangnya yer.. uit, dah berpunya taw...
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"






pastu berbalas comment dgn piqa and nisa... piqa sudah malu kerana tersasul comment.. die ingat atie nk booking tiket flight rupanya atie nk booking tiket wayang.. huhuhu.. piqa, kalau kite kan dah masuk bakul then tutup dgn selimut...huhuhu..

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


nisa plak, macam yg atie cakap story bout shopping.. jealouse you.. bila la dapat shopping lg... and also talk about nak hang out ke melaka.. yeay, nisa bagi ikut but atie kena bawak keta..... alahai, kalau auto boleh la lagi  kita bawak nisa, tapi kalau manual, masuk parit nanti jangan marah yer... huhuhu....


"
"
"
"
"
"
"
"
"

"






and atie dah dapat URL kila..kila ni student kat kolej atie.. kenal mcm2 tu je.. cntc kt fb.. kadang2 comment2.. huhuhu...  kila baru buat blog... pink colour gitu. comel... atie nak promote sikit blog kila ni... kepada kawan2 ku, silalah menjenguk ke blog kila yg comel lote ni.... jom2 !!!!




kejap lagi atie nak pergi cuci and gunting rambut.. dah nazak dah rambutku ini.. kena buat treatment la lepas ni.. pastu abah ajak pergi putrajaya.. yeay... abah nak belanja makan nasi arab.. SODAP sampai jilai jari kaki tangan.. hehehehe.. abah nak bawak pergi dataran lagi coz nak main kereta control.. huhuhu..


tamatlah sudah coretan atie di kamar ini untuk hari ini.. kalau atie balik awal, atie story la kat korang pasal purajaya and nasi arab... nanti atie take picture banyak2 okay.. hehehe.. daaa...












Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

jealousenye

nisa !!! u make me so jealouse ... pergi shopping tak ajak meh.. nisa dpt beli sweater, jeans and baju.. kite baju je x dapat lg.. jeans da dapat da ritu.. nisa, kite x pernah kuar shopping ngn nisa.. dulu yg mse kuar ramai2 tu kite x de.. x dapat nak join... huwaaa... isk isk isk...

petang ni sa pergi shopping lagi.. insyaallah katanya.. hope nisa dapat la bag BODY GLOVE tu.. huhuhu.. bila atie dapat pergi shopping pn x taw la... nak tengok cite HARRY POTTER lg.. bila dpt pergi pn x taw la..
 adeih...

hurm................. boring ni........

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Wednesday, November 17, 2010

dipagi aidiladha

dah tiba masa utk bangun tidur nurul izzati.. liatnya nak bangun.. atie mengantuk lagi.. tidur lambat semalam coz sembang dengan dia.. tapi dia yg tidur dlu, ngantok sgt agknya...  atie x cukup tidur ni..dapat tidur 3 jam je.. asal letak je kepala, mesti nak terlelap.. asal terlelap je mesti letak kepala...


pagi2 lagi dah kabut.. kupon untuk daging aqiqah hilang.. tapi disebabkan mata atie yg tajam penglihatan ni, jumpa juga akhirnya kat bawah meja * ehh, jgn perasan.. kau tu rabun... jumpa pn coz kau x sengaja baring kat lantai kan.. huhuhu... yeh, berjaya juga akhirnya cari.. abah ditugaskan lapah 2 ekor lembu.. pukul berapa habis pun x tau..


petang ni atie pergi rumah mak cik kat KL.. kat kg medan.. sape nak ikut jom tapi duduk bonet la sbb kereta penuh.. naik citra je.. muat2 1 family 6 org... tak pun korang duduk kat bumbung.. dapat angin.. x payah susah2 nak beraircond.. tapi agak berhabuk la sikit... paham2 la, KL kan.. x sah kalau x berhabuk dan berjerebu..


KL atie tgk sekarang kalau pagi2 bukan berkabus, tapi berhabuk dan berasap.. teruk dah udara kat KL.. marilah kita sama2 bekerjasama supaya bukan hanya KL, senang kata bumi kita ni berudara segar.. kalau boleh macam dekat cameron highland tu.. tenang, sejuk, nyaman... kan best kalau macam tu tapi nanti 1 je la masalah, semua malas mandi or takut mandi coz sejuk sangat.. * aik, macam dah ada pengalaman je atie ni.. hihihi...


tiba2 nak pergi cameron pulak.. tu la, sape suruh cakap2 pasal cameron.. adei... sape la yg sudi bawak atie pergi sana.. heheeee, ni nak kena pujuk dia ni... moh la kita semua pergi cameron.. jom jom jom... jom gegar cameron.. okay la..  daaa....
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

selamat hari raya aidiladha

assalamualaikum.. dengan ini saya nurul izzati binti muhamad zakaria mengisytiharkan bahawa 17.11.2010 iaitu hari rabu merupakan hari raya aidiladha.. saya mengucapkan selamat hari raya aidiladha kepada semua umat Islam di seluruh dunia..


ceh ceh ceh, berangan tengah buat pengunguman kat tv.. huhuhu... hai, atie nak ucapkan selamat menyambut hari raya korban kepada semua umat islam di dunia ni, expecially yg sedang baca blog atie ni.. tahun ni, kawasan korang berapa banyak lembu, kambing or kerbau tumbang ?? kawasan atie 11 ekor.. banyak tu tp atie x de la nk pergi tengok dorang sembelih lembu.. kecik2 dulu boleh la coz x de perasaan lg masa tu.. tp sejak peristiwa atie ternampak sekor lembu ni menangis coz esoknya lembu tu akan disembelih, atie terus kesian kat lembu tu and menyebabkan tahun tu atie x dapat makan daging lembu.. atie tak ingat  la hukumnya apa tp mama ckp kalau kita kesian kat haiwan yg nak disembelih tu, kite x boleh makan dagingnya.. sejak dari tu atie x pernah dah tengok org sembelih lembu.. tapi tolong masak and makan ada la.. hehehehe...


mama ckp daging yg disembelih tu x bolh buang macam tu je coz takut anjing makan nnt.. so abah akan tanam tulang2 lembu tu supaya anjing or whatever haiwan yg makan daging ni x dpt cari tulang-temulang ni..* ehh, dah mcm kes arwah sosilawati plak cari tulang2 ni..


to my friends farah, syaza and aida, selamar menyambut hari raya korban.. korang beraya kat kg ke rumah ?? nanti agak2 kalau ada lg dagingnya bawak la blk kolej.. nnt kita bolh masak sama2... huhuhu.. to abg syg, selamat menyambut hari raya aidiladha.. esk ayg x dpt jumpa abg cz ayg nak pergi rumah sedara.. huhuhu...


disebabkan family kami and family beberapa kwn abah x blk kg raya haji ni, kami ada buat makan2 mlm td di sg. lang..  beraneka juadah ye ada kt sana.. kalau atie cakap ni, sure korang semua terliur.. kambing panggang, nasi iran,  rendang ayam pencen,kuah kacang, nasi himpit, sup cendawan, soto, lontong, sup tulang, bihun goreng, ABC, karipap, seri muka, kuih lapis, koktel buah, dadih, and macam2 lagi.. atie dah x ingat coz bnyk sangat.. see, semua sedap2 and berkat dari kerajinan isteri2, anak2 dan bapak2 jugak.. dapat la berkumpul dan memeriahkan suasana malam raya haji ni.. atie ni pun baru je sampai rumah.. penat pun x hilang lagi.. mata dah agak berat.. katil dah memanggil2... bantal pulak dah menari2 depan mata minta dipeluk...  heeee, atie dah merepek...


hah, tiba2 teringat.. tadi atie dapat 1 petua dari my abg.. petang tadi mata atie pedih coz kupas, potong and blender bawang.. so ngadu la kat abg, then dia cakap, kalau pedih mata basuh kaki.. atie ingat dia saja nak kenakan atie coz dia ni mmg suka buli atie.. ye la, apa kena mengena mata dengan kaki kan.. tapi lepas cuba, br atie percaya... mmg serta merta hilang trus pedih tu.. tak percaya try la buat... berkesan... mama atie pn terkejut jugak bila try buat.. atie gelakkan je mama.. huhuhu...


okay la, mata atie dah semakin berat ni.. kali ni, gambar x de la coz x bwk camera.. hanphone plak kat angah.. tu yg x take picture tu.. x pe la, lain kali la atie sajikan korang dengan gambar.. sebelum terlupa, esok yang anak dara or suri rumah masak apa di pagi raya.. atie dgn mama tak tahu lagi masak apa.. dalam perancangan nak masak spagheti coz semua yg nak dimakan untuk pagi raya esok, dah dapat kitorang makan malam tadi... inform2 la atie korang masak apa.. mne tau boleh pos kat atie ke, terutama  sgerrard yg berdekatan dgn rumah atie.. x nak bagi sikit ke juadah raya ??


okay lah semua.. daaa...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Tuesday, November 16, 2010

pendam rasa

i'm not in good mood today.. actually atie ni jenis yang suka pendam perasaan, masalah and everything...  pendam sampai kadang2 migrain bila pikirkan semua tu.. susah betul nak let it out.. and atie jugak suka seksa diri sendiri dgn x makan and then sakit.. semua coz all the problems yg atie kena tanggung.. org yg jenis suka pendam perasaan ni lama2 boleh jadi gila tau tak...


all problem atie kena solve sendiri.. and semua tu akan memakan masa.. sama juga dengan perasaan... marah, sakit hati, benci, suka, duka... semua simpan sendiri.. everytime benda ni semua terjadi, atie akan pujuk diri atie sendiri.. atie cakap kat diri atie sendiri, x pe lah.. biar je lah... it doesn't matter... see, hoe pityful nye atie ni.. semua simpan sendiri..


kadang2 atie jadi hipokrit depan org lain.. bila depan kawan2, I make myself happy even there a problem that really2 pressure me.. see, how hipokrit I'm ... bukan bermaksud nak jadi hipokrit, atie just tak nak my friend risau.. atie tau diorang care bout atie and sayang atie but atie dah x nak susahkan diorang dengan masalah atie.. cukuplah sekali dulu mereka susah sebab atie..


thanks DIN coz dulu kau selalu ada tima aku perlukan kau.. FARAH and AIDA, thanks jugak sebab korang always ada disamping aku dan cuba buat aku happy balik.. FATIN, thanks sebab bagi aku semangat masa aku tengah down sangat dulu..  DEDI and AZMA' thanks sebab sudi luangkan masa dengar masalah aku and faham keadaan aku.. aku tau masa tu korang sakit hati, marah bila semua tu terjadi kat aku tapi aku redha jugak akhirnya...  ALONG thanks sebab sokong and bagi semangat kat adik masa tu... 


ABG IJAT, nurul nak ucapkan terima kasih banyak2 kat abg coz masa hati nurul dah pecah berderai tu, abg sudi cantumkan semula hati nurul tu.. tapi nurul minta maaf, nurul tak boleh paksa diri nurul untuk mencintai org lain selain dia.. nurul mnta maaf jugak jika selama kita bersama abg x gembira coz when we are together, just nama dia je nurul sebut.. nurul minta maaf sangat2..


jangan cuba2 utk memendam rasa coz ianya hanya menyeksakan diri.. atie sendiri pernah lukakan diri sendiri coz terlampau stress dengan masalah ni semua.. atie calarkan tangan sendiri dengan pisau samapi luka2.. ada lagi gambarnya.. memang masa tu dah x pikir apa dah.. nasib baik masa tu sir adrian pandai psiko atie and then dia dapat pisau tu and terus baling dalam tasik... scroll down utk tgk pic tu..


"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"

not that bad la but still hurt.. kira macam hati atie masa tu jugak la.. badly damage..

banyak dah kan atie cerita.. hurm, anyway, atie dah x macam dulu dah.. atie dah sayang diri sendiri.. dlu masa kejadian tu, berat atie turun 10 kg in just 1 week.. terer x.. huhu.. tu bukan terer, tu namanye seksa diri.. don't worry, atie dah ok sekarang... okay la.. abis cerita.. daaa...


Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

Monday, November 15, 2010

kalau lelaki menjadi isteri

Mat tidak pernah membantu isterinya membuat kerja-kerja rumah. Malah dia sering bersungut sendirian kerana telah merasa bosan setiap hari pergi kerja, sedangkan Nab isterinya hanya tinggal di rumah. Kalau boleh, dia mahu isterinya tahu betapa penat dan letihnya dia bekerja setiap hari untuk menanggung keluarga.

Satu malam Mat berdoa,"Ya Tuhanku. Aku bekerja 8 jam sehari sedangkan isteriku hanya tinggal di rumah bersama anak-anak. Aku mahu supaya dia tahu betapa letihnya aku bekerja setiap hari. Tolonglah ya Tuhan, tukarkanlah aku dan isteriku. Biar aku yang menjadi isteri untuk sehari sahaja supaya dia pula dapat merasakan betapa letihnya aku bekerja. Biar aku pula yang berehat di rumah"

Tuhan Yang Maha Mengetahui telah mengkabulkan permintaan Mat. Pagi besoknya, dia bangun dari tidur, dan pastinya sebagai seorang isteri. Bangun saja dari tidur, dia bergegas ke bilik air, cuci gigi dan terus ke dapur menyediakan sarapan untuk suami dan anak-anak. Pastu bangunkan anak-anak dan melayan mereka bersarapan, pada masa yang sama melayan suami bersarapan. Pastu menghantar suami yang nak pergi kerja ke pintu, kembali membetulkan baju anak-anak yang nak ke sekolah dan menyediakan air yang anak-anak nak bawa ke sekolah. Pastu panaskan enjin kereta dan bergegas hantar anak-anak ke sekolah.


Balik dari sekolah terus ke pasar untuk membeli ikan dan keperluan dapur yang lain. Dekat dua jam baru sampai balik ke rumah. Simpan barang-barang dapur ke dalam almari dapur dan ikan simpan dulu dalam peti ais. Komdian....... kutip kain busyuk untuk dicuci dengan mesin sehingga selesai dan dijemur. Pastu baru mula memasak untuk anak-anak yang akan balik sekolah nanti.

Selesai masak, jam dah pukul 12.45 tengahari. Terpaksa pula bergegas ambil anak dari sekolah. Selesai ambil anak, beri pula mereka makan sebelum mengatur anak-anak supaya membuat kerja sekolah. Pastu terpaksa pula kemas rumah supaya jangan bersepah sangat. Kemudian angkat kain di jemuran. Tiba-tiba anak bongsu menangis kerana terjatuh. Dah nak kena beri rawatan dan pujuk supaya tangisan tidak berlarutan. Dah selesai, kain-kain yang baru diangkat perlu pula dilipat dan disusun dalam almari. Sedar tak sedar, waktu Zohor dah tinggal tak berapa minit saja lagi. Terpaksa bergegas pulak tunaikan Zohor sebelum tertinggal. Selesai salam, azan Asar kedengaran.

Selesaikan pulak solat Asar sebelum menyambung apa-apa kerja yang belum siap.

Belum sempat rehat, terpaksa pula balik ke dapur untuk menyiapan makan malam. Lepas Maghrib, terpaksa layan suami dan anak-anak makan, pastu cuci pinggan mangkuk, pastu mandikan anak yang masih kecil, pastu uruskan supaya anak-anak masuk tidur.... dan macam-macam pastu lagi. Dekat pukul 11.00 malam barulah semua kerja rumahtangga selesai. Badan pun dah longlai lohe...

Bolehlah rasanya nak berehat sikit.

Opps.... belum boleh rehat rupanya. Suami juga mahukan layanan. Berdosa isteri kalau tak melayani kemahuan suami. Tambahan pulak malam ni malam Jumaat. Maka suami dilayani dengan sewajarnya sehinggalah dia terkulai dua kali lohe dan langsung tertidur....... tak pasti pukul berapa.

Setelah terjaga sebelum dinihari, Mat segera bangun dan berdoa semula,"Ya Tuhanku. Barulah kini aku tahu.... Aku dah tak sanggup lagi jadi isteri. Aku keluar bekerja seharian pun tak penat macam ni. Ada juga masa berehat, minum kopi dan berbual dengan kawan-kawan. Tolonglah kembalikan aku sebagai suami semula. Tobat aku tak sanggup dah jadi isteri. Salah sangkaanku selama ini bahawa kerja-kerja isteriku di rumah begitu mudah. Biarlah isteriku terus di rumah dan aku keluar bekerja"

Sekonyong-konyong Mat terdengar satu suara ghaib berkata,"Wahai Mat, kamu belum boleh kembali menjadi suami sebab persetubuhanmu malam tadi telah menjadi benih. Kamu kenalah tunggu 9 bulan 10 hari lagi untuk melahirkan anak sebelum kamu dapat menjadi suami kembali...."

Whatttt???... 9 bulan 10 ari??? ....Beranaaak???.......Waaaaaa.. tak nak,,,,,,,,,,tak nak, tak naaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkk...!!!

"Bang, bang... Abangggg... apasal niii.....??" Sergah satu suara di sisinya.

Mat melompat bangun dari katilnya dan terus memegang isterinya sambil bertanya,"Nab, Nab kah yang jadi suami atau abang yang jadi suami???

"Laaaaa... tebiat apa pulak abang ni. Kan Nab ni pompuan.. Tentulah abang yang jadi suami..... Apa punya lawak pagi-pagi rabun ni....."

Hari tu Mat mengambil cuti emergency dan sehari suntuk ! membantu isterinya membuat kerja-kerja rumah..... Nab terkedu macam beruk, terlopong dan jadi bisu seharian melihat gelagat suaminya.........

Moral cerita : Isteri perlu disayangi dan lindungi kerana ia adalah anugerah Tuhan yang tidak ternilai.

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

cerita sedih

~sedih tahap gaban~(╥_╥)

by اسمي شريفة أمينة on Thursday, November 4, 2010 at 9:37pm

"Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit," kata Julia lembut sambil membetulkan pakaian Ahmad. Ahmad tersenyum memandang isterinya.

"Cantik isteri abang hari ni," Ahmad mencubit pipi Julia lembut.

"Ayah, ayah, cepat la yah," Liz dan Lin meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung.

"Yelah, yelah, ayah dah siap ni."

Julia hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja. "Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?"

"Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali niabang ada peluang untuk cuti panjang." Ahmad berkata kepada isterinyatercinta.

Perjalanan daripada KL ke Teluk Intan mengambil masa lebih kurang empatjam. Liz dan Lin dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga denganisterinya, Julia. "Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung," Ahmad berkatadalam hati.

Sedikit demi sedikit Ahmad menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Ahmad semakin seronok. Ahmad dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya. Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut.Ahmad cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Ahmad masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.

"Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?" tiba-tiba Julia terjaga dari tidurnya.

"Tak ada apa la sayang, rileks... cepat sikit kita sampai kampung nanti."


"Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa.... jangan laju sangat bang, Julia takut." Julia cuba memujuk Ahmad supaya memperlahankan kenderaannya.

"Rileks Julia, tak ada apa-apa," Ahmad terus memotong bas ekspres didepannya tanpa was-was.

"Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?" kata Ahmad setelah berjaya memotong bas ekspres tadi.

"Sudah la tu bang."

"Ha... tu ada satu lagi bas ekspres. Julia tengok abang motong dia aaa...." Ahmad terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai. Ahmad terus membelok ke kanan untuk memotong dan.... di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan..... BANG!!.

"Julia....bangun nak," sayup-sayup terdengar suara emaknya.

Julia membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ. "Mana abang Ahmad mak? Macammana dengan suami saya, mak? Liza, Linda....mana anak-anak saya mak?" Bertubi-tubi Julia menyoal emaknya. Julia tak dapat menahan kesedihannya lagi. Julia menangis semahu-mahunya di depan emaknya. Emaknya memandang Julia tepat-tepat.

"Macamana dengan suami Julia mak, abang Ahmad?" Julia masih terus menangis.


PANGGG!!. Kepala Julia ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Julia terdiam. Kenapa emaknya buat dia macam tu?

"Banyak la engkau punya suami! Muka dahlah tak cun, belajar pun malas, kerja pun takde, ada hati nak berlaki. Apa punya anak dara la kau ni?? Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni! Dah! Bangun pegi sembahyang! Asar pun dah nak habis!" emaknya terus merungut sambil berlalu keluar....... dan Julia tersengih keseorangan.Rasa macam nak masuk dalam tin biskut! "


Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

lunch with me

semalam pulun jugak la atie pikir nak masak apa... dippikir2, ditimbang2, diangkat2, last2 atie masak nasi lemak.. ye la, mcm atie ckp semalam, telur rebus ada bnyk.. dah alang2 masak je la nasi lemak.. tgl nk masak nasi, sambal dgn goreng ikan bilis... senang je...


alhamdulillah, atie dah siap makan pun.. siap2 kemas2 dapur lagi.. jap lagi nak sidai kain plak.. kain dah memanggil2 supaya disidai.. atie pn nak basuh baju gak ni.. macam dah banyak je ni.. tu la, sape soh kumpul2 bj kotor... 


hurm, hari ni tak tahu la dating jadi ke x... atie x de kredit nak call dia... hope dia igt la.. klu dia lupa, x tau la.. agknye dapat kot pancing ikan duyung .. tu yg trus lupa kat atie ni.. isk isk isk.. nangis la kalau macam tu ..


dah dah dah... blom lagi dia call da pikir macam2.. atie mmg macam ni, suka pikir bukan2.. okay la.. nak sidai kain ni.. daaa...




Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku