Friday, July 4, 2014

Aku Anak Kampung


Sambil2 duduk bg makanan sahur tadi turun, apalagi berblogging laa..

Korang makan ape sahur tadi?? atie makan bihun sup je lgpun bangun pun terlambat.. x sempat nak masak so makan bihun segera je laa.. huhu..

Kat dalam kepala ni dok terngiang2 lagu anak kampung dh ni..

Memang aku ini anak orang miskin,
tiada apa-apa yang dapat ku berikan,
engkau memang cantik,
memang tidak padan dan tidak sepadan...

Aku anak kampung tiada pelajaran,
kuli-kuli sahaja memang tidak padan,
cantik bah kau itu
banyak yang tergoda lagi orang kaya...

Lirik yg lain carik sendiri... hahhaa

Ehsan google
Atie bukannye nak share kat korang lagu tu tapi atie nak share the meaning of anak kampung.. sebenarnye atie sendiri lahir kat kg tp ye la sbb ikut parents kan so membesar kt KL.. ye laa, x kan laa lahir2 dah nak berdikari sendiri.. gila hape.. hahaha..

Atie lahir kat negeri Kedah Darul Aman.. lahir2 je atie dijaga oleh nenek belah mama sbb masa tu mama kena demam kuning.. babynye ok, tp mama plak kena sakit.. nak buat cmne kan.. masa zaman atie tu, ekonomi x berapa nak bagus sgt even dulu brg still murah tp x semua orang mampu...

So kalau balik kg pun naik bas or kereta api.. boleh dikira laa balik kg berapa kali setahun.. kitorang balik kg setahun sekali je itupun kumpul duit dr awal tahun.. tapi walaupun masa kat kg tu x banyak tp boleh dikatakan atie ni anak kampung jugak sebab apa yg org buat kt kg, semua atie dah buat.. hehe..

Mandi perigi tu perkara biasa sebab kt kg atie ni pagi2 memang x de air.. nak dapatkan air utk kegunaan seharian kena sedut air dr sungai malam2 dr mesin dia.. airtu akan digunakan utk sehari.. sbb nak jimat tu yg mandi perigi.. x pun pergi terjun sungai.. itu yg best tu.. heehehee..

Ehsan google
Nak pg sungai kena jalan kaki or naik basikal dlm 3 or 4 kilometer cmtu laaa.. x kisah berjalan jauh, lgpun masa tu kecik lg.. kt dlm kepala pikir nak mandi sungai je, dh x pikir lain dh..

Atie pernah masa mandi tu terpegang taik org.. yukksss.. jgn geli ye.. org kg dulu kan kemudahan " jamban " tu kurang so nak membuang, dorang pg sungai laaa... hahahaha.. memang masa tu x tau nk ckp apa dah, terus basuh tgn sambil tutp hidung then pegi mandi kt tempat lain... hahaha.. x kan nk mandi kt tmpt tu lg kan.. haihh pengalaman betul (^-^")..

Ehsan google
Naik basikal jalan 1 kg, pastu kena kejar dengan lembu tu perkara biasa.. yg x berapa nak biasa, kena kejar dengan babi hutan.. hahahaha.. ini mmg azab.. rumah nenek atie dgn rumah mak cik atie sebelah2 je.. langkah kaki 4 kali terus sampai.. atie kena lalu pintu blkg dekat dgn kebun br senang nk pg rumah makcik..

Nak dijadikan cerita masa tu ada pemburu tgh buru babi hutan.. yg atie ni kt rumah nenek dgn mama abah dgn nenek.. adik2 atie ngn sedara dok berkumpul kt rumah mak cik.. budak kan masa tu mana boleh nk sorang2.. mesti laa nak berkawan.. mama dah pesan dh jangan keluar rumah tp atie degil jugak nak pegi kt sepupu2 atie kt rumah sebelah..

Atie senyap2 pg pintu belakang nk pg rumah sebelah.. dah 2 langkah ni, tinggal lg 2 langkah je nak sampai.. yg sepupu semua dah bukakkn pintu yg, lain tunggu depan pintu sekali 

....................................
...............................
...........................
........................
......................
...................
................
.............
..........
.......
.....
...
.

Babi hutan lalu and nampak atie, apa lagi kena kejar laaa.. elok2 lg 2 langkah nak sampai rumah, terus jadi beribu langkah.. atie dh x sempat dh nk kira berapa langkah, masa tu lari je sebb x nk kena sondol dgn babi hutan tu.. larik x cukup tanah.. hahaha..

Nasib baik la masa tu rumah atas pintunye bukak, atie lari la naik atas.. babi hutan mana tau panjat tangga.. hehehe.. masa tu x yah cakap laa, semua org dlm rumah dok terjerit2 lari !! lari!! lari kak yong !! hahahahaha

Tu la, org dh cakap jangan keluar rumah, degil !! balasan la tu.. hahaha..

Jalan2 pegi kebun, petik buah kt kebun, bagi ayam makan itu perkara biasa.. jalan2 malam2 pastu nnt sendiri takut ada hantu sebab sepupu takut2kan.... grrrr.. sepupu atie belah mama memang ramai.. yg org ni nk pg sini atie ikut, nak pegi sana atie ikut.. memang x duduk diam laa senang ckp...

Sape lg anak kg, angkat kaki cepat !! hehe

psssttt, dulu kt kg atie suka makan buah kelubi tp skrg dh x suka dh...

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

4 comments:

Ain Nafisha said...

Terkejut baca cerita pasal khinzir tu hehe. Kalau Fisha kena kejar memang tak tahulah, kena kejar dengan ayam pun Fisha dah takut hehe.

atie zakaria said...

Sama laa !! kite geng..
ye la, kenakejar dgn ayam boleh kena patuk tu.. hihi

Lee Wa Wan said...

sedapnya sahur mihun... hoho

atie zakaria said...

mihun segara pun.. ngeee...