Monday, June 16, 2014

Blueberry Cheese Cake


Alhamdulillah, akhirnya terbuat jugak blueberry cheese cake setelah lama asyik tangguh je.. hahaha.. endingnya masa father's day jugak atie buat.. alang2 tu dapat jugak celebrate Father's Day.. ngeee..



Non bake cheesecake.. ok, I will attach the recipe too

- Bahan A ( loyang 8" )
   250 gm biskut marie ( nak guna oreo pun boleh )
   125 gm butter non salted

- Bahan B
   200 ml whipping cream
   250 gm cream cheese
   165 gm castor sugar
   1 sudu besar lemon jus

- Bahan C
   2 sudu besar gelatin
   100 ml air panas

- Topping
   Blueberry topping secukupnya..  
   note : atie guna blueberry tipping yg ada buah skali coz yg tu lg sedap..

tak semua ada dalam gambar.. gula kastor atie lupa nak tgkp gmbr.. hehe.. and dlmbox bawah tu ada biskut marie.. anddd disebabkan kt rumah butter dh habis, atie ganti dgn marjerin.. ikut suka and sedap tekak sendiri sudah..

Cara caranya :

Bahan A ( base )  

- Hancurkan biskut marie half serbuk and half lg keping2 kecik and letak dalam loyang .. then cairkan butter guna kaedah double boiler.. tp atie masak macam tu je.. hahha.. 
- Then tuang mentega cair dlm loyang and gaulkan dengan biskut.. dah rata tekankan adunan tu sampai padat dan sejukkan dalam peti ais dlm 30 minit..

Bahan B ( cake )

- Pukul whipping cream smpi gebu dan ketepikan.. 
- Menggunakan bowl yg baru, pukul cream cheese, gula kastor dan jus lemon sebati.. masukkan gelatin yg dah dibancuh dengan air panas..  ( note : gelatin tu bancuh bila dah 5 minit sebelum nak dimasukkan dalam adunan sebab kalau dh sejuk sgt nnt gelatin tu mengeras.. ) gaul hingga sebati..  
- Then campurkan adunan dengan whipping cream tadi dan gaul rata menggunakan whisk.. nak guna mesin boleh tp kena slow je.. nak selamat gaul guna whisk..
- Keluarkan biskut yg disejukkan dalam peti ais tadi dan tuankan adunan tadi dalam loyang.. jangan penuh sgt sebab nnt nak letak topping kt atas..
- Sejukkan dalam peti ais sementara nak masak topping

Bahan C ( topping )

- masak topping blueberry.. rasa dulu kalau terlampau masamletak guna cukup rasa.. jangan terlebih sebab kek dah manis so topping kena masam sikit.. tuamgkan topping atas cake selepas 30minit cake disejukkan.. then sejukkan lagi 2 jam, lepas tu sedia untuk dimakan.. 

DONE...


Simple and murah.. try lah kalau rajin.. and sorry atie sendiri x igt dr mana atie dapat resepi ni.. kalau tuan resepi ni bc entri ni, please komen.. :) 

The end.. bye bye..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

8 comments:

Lee Wa Wan said...

seyes meleleh tengok topping.... auuummmmmm~~~

atie zakaria said...

ahahhaha.. sila jeles... ngee

Lee Wa Wan said...

da memang jeles dari pagi td lg da... hahahaha... terer kak buat kek... wan pandai buat lempeng je... tu pon terkerat dua sebab tak pandai balik... ahahahahahaha

paripari kecil said...

ishhhhhh nanti nak try buat jugaaaakk!

atie zakaria said...

- wan
ok la tu pandai buat lempeng...
sedap tu lg2 kalau dpt cicah dgn sambal.. ngeee

atie zakaria said...

- paripari kecil
buatlaaa.. ngeee..
senang sgt2 and murah... :D

Ain Nafisha said...

macam sedap je cheese cake ni, untunglah pandai buat

atie zakaria said...

- Ain Nafisha
ngeee.. sedappp..