Thursday, June 5, 2014

Tergoda enuf ??


Amaran : sila pastikan anda dalam keadaan kenyang sebelum scroll gmbr di bwh..

All of them atie sendiri yg masak dimasa2 rajin.. ahahaha.. nak masak pn kena ada masa rajin tau.. x pun ada yg teringin or atie sendiri yg teringin.. hehe..

ayam goreng, masak lemak pucuk paku, telur puyuh sambal
and lastly my fav sambal tempoyak..
p/s : everything that have durian or tempoyak are my favourite..

zoom in the masak lemak pucuk paku..
in my family, adik atie yg bongsu paling susah mkn sayur but fav die masak lemak pucuk ubi..
so atie masak pucuk paku pulak sbb nak pelbagaikan sayur fav die tu..

mencari jugak la telur puyuh kt pasaraya sebab teringin..
asyik makan telur ayam je, tetiba nak makan telur yg kecik skit..

ni tom yam campur melimpah namanya.. haha

selalunye atie masak mee suah ni kosong je...
tetiba terasa nak cmpak mcm2 dlm tu so jd la mee suah blackpepper..

ayam paprik

telur ikan goreng, ikan goreng, masak lemak rebung
and my whole family favourite SAMBAL PETAI...
syarat sambal petai ni mesti masak sekali dgn kulit br semua org makan..
atie kalau ngadap sambal petai, mak mertua lalu belakang pun dah x heran dah.. hahaha

see, perfectly cook sambal petai.. must have kulitnye sekali ye..

blueberry cheesecake.. one of my fav.. atie lg suka oreo cheesecake
tp boleh mkn sikit je sbb manis.. atie suka strawbery and blueberry cheesecake jugak
sebab x manis sgt and sesuai je rasa die..
disebabkan suka, so atie pn buat la sndiri.. jimat..
drpd nak beli kt kedai, confirm2 mahal..
nak buat 1 kek blueberry cheesecake ni cost die dalam
RM30-40 je.. lgpn ada yg boleh guna lg kemudian..
so rajin2kan diri if nak makan cake ni.. dapat jimat..


shepperd pie.. family atie ni kureng sikit kalau bab2 potato ni.. so nak bagi semua makan, 
atie kena creatif la sikit kan.. then I make this shepperd pie.. the bottom and above full with potato..
so x boleh nak elak, kena makan jugak la.. hehe.. pandai x..
masa ni masak untuk makan2 dgn family belah abah.. yg ni plg cepat and senang nak masak..
lgpn my mak cik semua dh bising bila la nak rasa air tangan ku..
padahal bila balik raya, masing2 x bg atie masak sebab masing2 nak tunjuk terror masak.. ahahaha..
kemudian hari bila dorang dh penat masak br menggagau suruh atie masak.. haihh ...


bread puding.. puncanya sebab my mom selalu bawak balik lebihan roti, 
x pun mama beli roti tp x de sape nk makan..
sudahnye atie buat bread puding.. semua makan and x de membazir..
sebabkan bnyk sgt roti, so agihkan la kt jiran2.. fair kan...
drpd biarkan roti kulat mcm tu je..

masa ni first time buat durian crepe.. guna je ape yg ada kt rumah..
crepe ni problem die kt rumah x de whipping cream yg mentah tu.. 
yg ada just whipping cream yg foam tu.. alaa, yg slalu org letak kt ice blended tu..
so disebabkan tu la my durian crepe leper je.. foam whipping cream tu kejap je...
so jd la durian crepe leper.. ahahaha..

ikan kembung goreng, pucuk ubi masak tumis, and sambal sotong rendam..
atie and adik2 atie paling suka sotong rendam/sotong basah ni..
suka berebut part sesungut die.. 
masing2 mencari gali sesungut bila makan sampai la kena marah dengan abah..
dah besar pun berebut sesungut sotong lg.. ahahha.. manalaa abah x geleng kepala..

ikan masak asam, sawi masak tiram, telur dadar, air asam dan
the ultimate dish sotong goreng tepung.. sebab ape atie ckp ultimate, coz sotong tepung ni makan mcm tu 
je pun kitorang boleh.. kalau boleh tu every week nak ada sotong tepung tp kalau mcm tu
botak la kepala abah.. sotong mahal wehhh..
hari tu disebabkan abah tau anak2 die suka makan sotong, abah ikut kawan abah pegi
candat sotong.. skali abah bawak balik sotong besar2 and panjang2.. puasnye la makan...
abah pun saja pegi sebab nak rasa pengalaman candat sotong...
sayang abah...

habis dah la kot gambar.. kang org puasa ada yg bukak puasa pulak.. atie yg menaip pun dah telan air liur.. hahahha.. 

hari ni atie x sempat nak balas blogwalk korang.. next time ok.. till then, bye..

Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

26 comments:

Lee Wa Wan said...

uhuhuhuhu... too late la kak... wan dah tescroll bawah sebelum baca warning T_T now im hungry >_<

maryam ishmatullah said...

uwwah kak atie hebat adan rajin sangat dapat masak semua tu.. nak cuba rasanya~ :)

Iola said...

hahah..sedapnya..saya tengah posa..kihkih..hee nak masak juga la petang ni hooo

Fransisca Vania said...

Oh damn. Those foods looks so delicious! I'm hungry now D: HAHA!

mycoolestdisease.co.vu

mastura mazlan said...

teliur plk rase.. hehe.. ^_^

atie zakaria said...

-wan
ahaha.. lain kali akk besarkan lg WARNING tu ye wan.. hihi

atie zakaria said...

-maryam
x de hebat mana pn..
sometimes kehidupan yg mengajar kite semua tu dear.. :)

atie zakaria said...

-iola
alamak, dh terlmbt nk ckp selamat berbuka.. hehe

atie zakaria said...

- fransisca
ahahaha.. me to even I look it everytimes..:)

atie zakaria said...

-mastura
sila terliur je mampu.. even atie pn sama gak..ahahaha..
kebetulan gas habis pulak td, so x dptla msk.. haha

athiqi ariff said...

ohh no...ni terlampau sedappp

fifie feyca said...

wah wah... tergoda sesgt ni... sedapp nye... nk try rase gak.. bole.. starving jadi nye pepagi ni bile tgk... hmmm.. keep it up girl pndai dia msk.. btw fifie singgah sini, baca entry n follow #383 keep in touch

atie zakaria said...

-athiqi ariff
thumbs up...
puji masakn sendiri.. hahaha

atie zakaria said...

-fifie feyra
atiekeep it up la ni tp bila rajin je.. hahaha

thanks follow.. welcome to my blog...

Junkyo No Hikari said...

uwaaaaaaa.... sedapnya laparlah sis Atie TT^TT

baca warning dah tapi rasa lapar scroll jgak hehe..

smua dekat atas nih sis buat??? wow!! you're so cool!!! <3

I wish I can be like you and Sanji kun TT^TT

Iola said...

by the way ! hee atie kongsi la recipe durian crepe dengan blueberry cheese tu heee teringin nak wat hihi

Ana Lee said...

wuuu sedappp!

Jemput baca entry ana, hihi.
http://funnyvelove.blogspot.com/

Alyani Matshah said...

td dh kenyang,. lepas scroll... terus lapar plak.. hehe

atie zakaria said...

- junkyo ni hikari
yup.. buat sendiri tp time rajin laa.. ahahaha..
bila kita nak tu, kdg2 dgn sendirikita nak blaja.. try la.. (^_^)

atie zakaria said...

- iola..
resepi durian crepe tu dh hilg.. haahaha..
insyaallah kalau ada masa atie share resepi blueberry cheese cake tu..(^_^)

atie zakaria said...

- ana lee
nnt atie free atie blogwalk okay.. (^_-)

atie zakaria said...

- alyani matshah
ngehehe.. atie pn jd lapar bila tgk gambar tu.. huhu

Ahmad Zaki said...

Perh. Banyak gila makanan. Minta sikit boleh?

ZH Blogger

atie zakaria said...

- Ahmad Zaki
sure.. amik laa.. tp amik gmbr je.. hhihi

Junkyo No Hikari said...

InsyaAllah (buat masa la nih Hikari malas nak memasak) masak tu masak tapi hurm... XD ahaha
suka tgok org masak and makan lagi hehe...

atie zakaria said...

- Junkyo No Hikari
x pe.. pelan2.. :D