Tuesday, December 28, 2010

tips2 utk mengatasi rasa marah

korang mesti x lari dari menghadapi rasa marah kan...semua org akan marah... atie pn marah jugak but bergantung la pada kesalahan apa yg org tu buat.. paling teruk, atie ni suka pendam rasa marah and sedih.. but kira okay la tu.. atie x de lepaskn sgt marah atie tu.. nk cakap yg atie ni masih pandai la nk kawal emosi atie ni.. mari kita lihat ciri2 org yg x pandai nk kawal emosi die...


 1.Berkata keras dan kasar pada orang lain.
 2.Marah dengan merosak atau melempar barang-barang di sekitarnya.
 3.Ringan tangan pada orang lain di sekitarnya. hehehehe...
 4.Melakukan kejahatan.
 5.Menangis dan larut dalam kekesalan yang mendalam.
 6.Dendam dan merencanakan rencana jahat pada orang lain. haiya, ini manyak teruk maa.. sape  la tu kan..    hehehehe ..* spe mkn cili, die terasa pedasnye...



itu senarai org yg x reti nk kawal emosi ye kwn2... haisshhh, dpt atie bayangkn org2 nye... hik hik hik.... jom kite tgk ciri2 org yg pandai kawal emosi....


1.tenangkn diri kat tempat nyaman, damai... tanpa gangguan ye adik2...
2.buat sesuatu agar lupakan masalah tu utk seketika.... psstt.. atie dah buat dah.. berkesan tau... bertambah2 tenang atie lps tu...
3.luahkan pada org lain.. mungkin org tu boleh tolong...
4.cari sebab and jln penyelesaian...
5.cuba lupakan masalah tu..
6.berfikir secara rasional sblm bertindak.. hahahaha.. nak gelak atie tulis ni.. *sila abaikn rasa nk tergelak tu...

tu je tips yg atie leh bagi.. tu pun bantuan dr incik google jugk and also sendiri punye tips.. agk2, korg ni jenis yg pandai kawal emosi x? jgn sampai jd gila sampai serang org sudah la yer.. hihihihi... (^_^).. owh, maaf atas kejengkelan atie yg gelak x tentu pasal skrg.. amat kelakar bila igt kisah lalu... serius, mmg kelakar... my mom ckp, org gila je yg x pndai kawal emosi... jgnla jd pemarah sgt.. x elok utk kesihatan.. nnt dpt high blood pressure.. x pasal2 mati.. opsss, meninggal..... hehehehe.....


okay, cukup dgn gelak tawa dan tips2 dr atie.. kalau korg nak guna tips tu, guna lah.. utk kebaikan korang jugak kan... okay, bye everyone.. and good bye to you also stalker.. hehehehe... muahhh.... daaa....


kamar tulisku, coretan diriku, rentetan hidupku...
Kamar Tulisku, Coretan Diriku, Rentetan Hidupku

2 comments:

Anonymous said...

well aku tau ko ckp psl sape.
perlu aku mentionkn sape ke.
xperlu rsenye.
and satu lg.
kalau bole jgn la libtkn org len..lg2 kwn2.
org xbuat ko jgn la buat kt die.
and kalau org tue buat kat ko xperlu ko bls.
sbb antare ko dgn die..same je.

bLog atiE said...

entri ini ditaip utk tatapan semua...
dan cerita dan tips adlh berdasarkn pengalaman...
anyway, atie x libatkn org lain pn.. kwn2 pn x...
also atie x buat apa2.. klu jd pape pn mybe dah takdir... and how u know that atie dgn die tu sama??
x semua org sama... adkh anda kenal atie encik or cik anonymous ??
but apa2 pn atie terima je pape komen.. siap publish lg....